Panama-papirerne: En kontrolleret og velforberedt lækage

Panamapapirernes afsløringer kommer ikke bag på de afslørede.  Politikere, banker og finansinstitutioner har haft god tid til at forberede modtræk. Blandt andet EU har netop fremlagt en ny plan mod skatteunddragelser. Det er de sædvanlige systemtro medier, der i portioner slipper afsløringer ud. Det hele er koordineret af konsortium, der er finansieret af bl.a. Ford, Carnegie og Rockefeller.

Panama_papers_dump

Der var lagt op til sensationer, da Panama-bomben sprang i form af millioner af lækkede papirer, der kaster lys over den globale elites gigantiske skattely-fiduser. Hvordan man undgår beskatning af formuer skabt ved udbytning af millioner af arbejdende, eller hvidvasker direkte kriminelle penge.

En del undrede sig over, at amerikanske politikere eller dollarmilliardærer ikke optrådte på forsiderne af alverdens aviser, men at det i stedet var den russiske præsident Putin og den kinesiske Xi Jinping.

Ingen af Hollywoods supernavne, ingen af USA’s sportstrofæer. En islandsk statsminister nåede at blive skandalens hovedperson.

Forklaringen er enkel nok. Det er de systemtro vestlige medier, der har koordineret lækagen, og dermed både beskytter den superrige 1 procent og dens politikere, og samtidig kan rette harmen mod de sædvanlige banditter, som USA og Vesten ikke kan lide.

Det var den store liberale tyske avis Süddeutsche Zeitung, som modtog lækken fra en whistleblower, der på den ene eller anden måde havde adgang til Monsack Fonsecas interne papirer. Det panamanske advokatfirma siger de blev stjålet af europæiske hackere.

Süddeutsche Zeitung besluttede at dele papirerne med medier i andre lande, og fik et såkaldt Internationalt Konsortium af Undersøgende Journalister (ICIJ) til at stå for organiseringen af bombesprængningen i en koordineret global aktion, forberedt gennem mere end et halvt år.

Men dette konsortium – International Consortium of Investigative Journalists – er ikke en international klub af sandhedstørstende mediefolk. Det er et amerikansk foretagende, som kontrolleres og organiseres af USA’s Center for Public Integrity, som igen finansieres af amerikanske milliardærfonde, blandt dem Ford Foundation, Carnegie Endowment, Rockefeller Family Fund, W K Kellogg Foundation, og Open Society Foundation (Soros).

Skattely-fiduser: Nok til en verden i velfærd

Panamapapirerne fortsætter med at kaste lidt lys over det enorme omfang af den globale elites skattesnyderi. De sætter nogle navne og ansigter på og får demonstreret, at der virkelig er tale om en fidus, som udnyttes af hele den globale elite, af hele den kapitalistiske verden, dvs af magthaverne i stort set alle lande.

I 2010 vurderedes det, at 21.000 milliarder dollars (mere end 140 billioner kroner) lå i skattely. De globalt rigeste 1 procents i bogstavelig forstand ’skjulte reserver’.

Det er enorme beløb. Nok til at afskaffe den globale fattigdom. Nok til at lave alle de fattige lande til velfærdssamfund.

På baggrund af tal fra Nationalbanken blev det i 2015 anslået, at danske værdier i skattely androg 130 milliarder kr. Det viste en voldsom vækst i forhold til samme kildes tal for 2013. Pengene fosser ud af Danmark og ind i selskaber af den slags Monsack Fonseca i Panama er specialister i at oprette. Undertiden med afdøde personer i bestyrelserne.

De etableres så i en række notoriske skattely fra Stillehavsøer til små amerikanske stater med samme funktion.

Andre kilder sætter tallet på de danske skattelymilliarder væsentligt højere. I 2013 blev de danske værdier i skattely i LO’s Ugebrev A4 anslået til at udgøre 275 milliarder kr Altså mere end det dobbelte.

Den fejlslagne kamp mod skattely og skatteunddragelse

Kampen mod skattely er ikke noget nyt. Det har stået på programmet hos masser af regeringer, også i EU-lande og i Danmark. Masser af politiske partier og bevægelser vil have ryddet op i skattelyjunglen.

Mellemfolkeligt Samvirkes ActionAid har f.eks. i lang tid kørt en kampagne, som hedder DK mod skattely. Den forklarer det sådan:

’DK mod Skattely er Mellemfolkeligt Samvirkes kampagne for at stoppe multinationale selskabers brug af skattely. Skattely udhuler vores velfærd og fremmer ekstrem ulighed i verdens udviklingslande. Sammen med dig – og borgere i hele Danmark – vil vi sætte en stopper for brugen af skattely.’

Men kampagnen har ikke givet resultater. Brugen af skattely bare vokser, både blandt de multinationale, dollarmilliardærerne og rige danskere. Multinationale selskaber og rigmænd: Der er run på de mange skattely verden over, og der er horder af sagførere og banker, der hjælper dem.

At være kunde hos Monsack Fonseca er ikke i sig selv kriminet. Det er ikke en forbryderisk frontorganisation, men højt respekterede internationale sagførere. Og det er bare et enkelt af talrige skattelyspecialister, som den ene procent, der ejer mere end den halve verden og dens respektable banker og investeringsselskaber bedriver helt legale forretninger med. Ligesom en halv underverden.

Der er ikke noget at komme efter – medmindre skattevæsenet i hjemlandene kan påvise, at pengene i skuffeselskaberne er ulovligt udførte eller sorte til hvidvaskning.

Det danske skattevæsen er lovligt forhindret. Der er af lovgiverne udmarvet i en sådan grad, at det ikke kan forhindre milliardsvindel i form af skatterefusioner til driftige internationale forretningsfolk.

Måske håbet ligger i EU? Netop i dag den 6. april har EU-kommissionen fremlagt et forslag til bekæmpelse af multinationale selskabers skatteunddragelser, der blandt andet foregår ved, at selskaberne ikke betaler skat i de lande, hvor pengene er tjent, men i lande med langt lempelige skattelove. Det har være undervejs i næsten to år, og er på forhånd blevet lækket.

Indholdet har fået ikke mindre end 46 organisationer verden over – deriblandt Mellemfolkeligt Samvirke -til at sende et brev til kommissionsformand Jean-Claude Juncker. De forkaster det entydigt og betegner det som ’en parodi på gennemsigtighed’.

Se

46 organisationer dumper EU-forslag til bekæmpelse af skatteunddragere
Information 6. april 2016

Det hele er med andre ord lovligt, og redskaberne til at bekæmpe skattely eller de multinationales skatteunddragelser findes ikke.

Danske politikere er ’sure’ og ’forargede’ over skattely-afsløringerne. Blandt andet af at godt 300 solide samfundsstøttende danskere figurerer. Statsministeren tilmed på danskernes vegne. Men de er tomme for reelle ideer eller forslag til bekæmpelse. Og den kontrollerede mediestorm må forventes at drive over.

Konklusion: Kapitalismen er et system ikke bare med indbygget udbytning og undertrykkelse, men med alle former for rigmands- og selskabssvindel. Det ligger så at sige i genenerne. Det kan ikke grundlæggende reformeres.

Kun arbejderklassens og folkenes revolutioner vil kunne sætte en stopper for svindel og udbytning, for den globale elites hærgen, for den ene procents udsugning af de 99 pct. Afskaffelse af privatejendomsretten til produktionsmidler og samfundsværdier på den ene side,  og folkemagt – flertallets herredømme – på den anden, er svaret. Socialisme er fremtiden.

Se også

Panama-papirerne: Kriminel kapitalisme i skattely
KPnet 4. april 2016

Se mere om socialisme som perspektiv

Socialismen faldt: Næste gang bliver det bedre
Af Dorte Grenaa, Kommunistisk Politik 12, 2014

Perspektiver for socialisme
Af Klaus Riis, Kommunistisk Politik 12, 2014

 

 

KPnet 6. april 2016

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne