Folkeafstemninger UK og EU: Skræmmekampagnerne i fuld gang

Krav om folkeafstemninger for og imod medlemskab vokser i EU-landene, mens kampen for og imod Brexit bliver stadig mere intens. Der er en reel mulighed for, at briterne stemme ja til at gå ud og Nej til den konservative premierminister Camerons aftale med EU. Det betyder at alle EU-tilhængere fører kampagner for britisk medlemskab med trusler og løfter. Fra EU-toppen og regeringerne til den amerikanske præsident. De EU-glade medier flyder nu over med skræmmebilleder.

back_the_brits

Den reformistiske fagbevægelse i EU prøver også at skræmme de britiske arbejdere fra at stemme for udtræden – og arbejderne i de øvrige lande fra bare at tænke på det.

Truslerne er de samme som ved tidligere afstemninger: Arbejdsløshed, jobtab, forringede arbejdsforhold og levevilkår. Mere af alt det som allerede fås ved medlemskab af den nyliberale Union. Aftalen, briterne skal stemme om, giver UK nogle undtagelser (særordninger) i forhold til medlemskabet. Lidt i stil med de danske EU-forbehold. Men de kritiseres fra alle sider af den britiske EU-modstand som helt utilstrækkelige.

Briterne må gøre deres stilling op: For eller imod medlemskab. Der er ikke plads til kritiske reservationer.

Krav om folkeafstemninger om medlemskab vokser i hele EU

I mange lande er kravet om en folkeafstemning om EU-medlemskabet blevet kraftigt forstærket.

I Holland viser en opinionsundersøgelse at 53 procent af vælgerne ønsker en afstemning om ja eller nej til medlemskab, mens 43 pct. er imod en sådan afstemning. Meningsmålingen viser også, at ved en sådan afstemning ville der være næsten dødt løb: 44 pct. ville forblive i EU, 43 pct. ville ud – og resten er uafklarede. Indtil videre.

De britiske målinger taler også om et dødt løb eller en lille overvægt til Nej-siden. Og frygten for et Brexit har grebet EU-apparatet og regeringerne i de fleste medlemslande.

Statsministeren i Tjekkiet (Den Tjekkiske Republik) Bohuslav Sobotka siger, at hans land også kan tænkes at ville forlade EU ved en Brexit.

I Frankrig ønsker 53 pct. af vælgerne i en meningsmåling en afstemning om medlemskab. I Sverige er tallet 49 pct, i Spanien 47 og i Tyskland 45.

Kravet er voksende i hele EU, og i en række lande er der skabt aktive folkebevægelser for det. I Danmark har Folkebevægelsen mod EU starter en underskriftsindsamling. Det samme gælder for søsterorganisationen Nei till EU i Sverige.

Udfaldet af den britiske afstemning vil have omfattende konsekvenser. Netop derfor er EU-eliten og EU-regeringerne i gang med en omfattende propagandakampagne for at lokke og truer briterne til at blive i EU og alle andre til at droppe ideen om folkeafstemninger om medlemskabet.

Illusoriske løfter og grov skræmmekampagne

En særlig rolle i kampagnen for EU spilles af de reformistiske partier fra socialdemokraterne til Europæisk Venstreparti med Syriza og andre EU-tilhængerpartier, og af reformistiske EU-fagbevægelse.

Den nye ’venstreorienterede’ Labour-leder Jeremy Corbyn står skulder ved skulder med Cameron for at få et ja til hans aftale. Corbyn har tilkaldt den græske tidligere Syriza-finansminister Yanis Varoufakis som særlig rådgiver.

Varoufakis har med sin DiEM25 bevægelse, som i Danmark det EU-glade parti Alternativet har tilsluttet sig, forsøgt at genoplive illusionerne om, at EU kan blive et projekt til gavn for folkene, og ikke skal skrottes som et fejlslagent projekt. Det er en del af løftekampagnen fra EU-støtterne.

Se

DiEM 25 og PlanB: Redningsplanker for det kriseramte EU-projekt
KPnet 10. februar 2016

Euro-LO spiller også en særlig rolle. Fagtoppen i EU tager sig først og fremmest af skræmmekampagnen og truslerne. Løfterne er brugt.

’Britisk farvel til EU kan betyde ræs mod bunden for millioner af europæiske lønmodtagere’. Sådan lyder overskriften på kampagnen. Det er også en overskrift i LO’s ugebrev A4.

Det skriver: ’Hvis det ender med et britisk exit fra EU, kan det få afgørende betydning for ikke bare britiske lønmodtagere men for flere hundrede millioner europæiske lønmodtagere.

Et britisk nej til fortsat EU-medlemskab kan nemlig få faglige rettigheder som ferie med løn, ret til barsel og barnets første sygedag til at gå op i røg, som de hekse danskerne brænder af på Sankt Hans bålet. ’

Se hele artiklen her
Britisk farvel til EU kan betyde ræs mod bunden for millioner af europæiske lønmodtagere

A4 citerer talsmænd for TUC, det britiske LO, for disse skræmmende perspektiver. De bakkes op af bl.a. Bente Sorgenfrey, formand for FTF, der ’vurderer at britisk udtræden af EU kan ramme den danske  sygeplejerske eller smed’:

– Det er den store bekymring hos mig og i FTF, at det på lidt længere sigt vil ramme danske lønmodtagere. Hvis man deregulerer i England, kan det smitte af. Og vi vil ikke være i stand til at stå samlet op imod forringelser og dereguleringer af vilkår for lønmodtagere, hvis England ikke er en del af det, erklærer hun.

Men der er intet reelt i denne skræmmekampagne. Den er lige så hul som skræmmekampagnen i forbindelse med den danske folkeafstemning om euro’en, der nærmest ville betyde bankerot for landet, som ville blive forvandlet til både en fattiggård og en arbejdsløsheds-ø.

Og kan dansk fagbevægelse ikke finde ud af at stå sammen med fagbevægelsen i lande også uden for EU er det fordi den ikke bare er reformistisk, men også uduelig og inkompetent.

Se også

Skriv under: Vi vil have en folkeafstemning om dansk medlemskab af EU
KPnet 20. marts 2016

Dansk Folkeparti i fuldtonet støtte til Cameron – og afvisning af folkeafstemning i Danmark KPnet 2. marts 2016

På vej mod ’Brexit’? Den britiske EU-modstand står stærkt
KPnet 6. februar 2016

 

KPnet 31. marts 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne