Der rustes til verdensomspændende krig og Danmark er med

Rivaliseringen mellem imperialistmagterne – herunder USA, EU, Rusland og Kina – betyder en akut trussel mod verdensfreden. En ny verdenskrig udkæmpet med atomvåben og andre masseødelæggelsesvåben er en reel risiko. USA og NATO fører en aggressiv krigspolitik på globalt plan og også herhjemme forberedes der til krig på flere fronter og i højt tempo. Alt i alt en yderst farlig situation.

krig er terror_fred er mulig

I Syrien er Assad-styret i alliance med bl.a. Rusland muligvis tæt på en generobring af magten, hvilket har medført febrilsk aktivitet hos de vestlige imperialistiske kræfter og deres allierede. USA indgår i våbenhvileforhandlingerne og truer samtidig med at bruge andre midler hvis disse ikke falder ud som ønsket – en såkaldt plan B, hvis indhold ikke er kendt.
Tyrkiske tropper befinder sig allerede i det nordlige Syrien og også Saudi Arabien truer med at indsætte landtropper og bombefly. Den tyrkiske ledelse ønsker en omfattende invasion med tropper i Syrien og opfordrer USA til at gå med.

Imperialisterne er i panik og vil ikke acceptere et nederlag i kampen om magten over Syrien. Deres umiddelbare mål er hurtigst muligt at få stoppet offensiven fra de syriske tropper og fra Rusland, og våbenhvileforhandlingerne indgår i dette mål.

USA kalder stadig slagsmålet om magten for ‘at bekæmpe IS’  som var der tale om en støtte til et folkeligt demokratisk oprør. Saudi Arabien og Tyrkiet opbygger konkrete planer om en ‘humanitær kile’ med forbindelse fra Syrien til Tyrkiet og en ‘no fly zone’, mens den tyrkiske hær bomber løs på den kurdiske befolkning og de modstandsgrupper, der reelt bekæmper IS.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel støtter oprettelsen af en korridor og ‘no fly zone’ som en mulighed for at opnå en sikker forbindelse til Tyrkiet for Vestens allierede – ‘de moderate oprører’ – i en situation hvor Assad vinder frem.

Danmark har lovet sin generelle støtte til en eventuel optrapning af konflikten, bl.a. med F16 bombefly når de er flyveklar igen i løbet af foråret og deltager i øjeblikket med radarsystemer til hjælp for bombetogterne over Syrien.

Og ikke mindst indgår Danmark som et af de mest ivrige kernelande i at lægge USA/NATO’s militære pres hele vejen omkring Rusland/Kina.

Danmark forbereder magtpolitik og krig i hurtigt tempo

Krigspolitikerne har travlt for tiden, og det vælter frem med nye NATO-beslutninger fra den danske regering.

Overordnet er disse nye tiltag følgebeslutninger fra NATO’s topmøde i Wales i 2014. Her fastlagdes den såkaldte ’Alliance Readiness Action Plan’ – de nye skridt i aggressionsplanen mod Rusland.

Stor troppeaktivitet i Baltikum

Som et led i udførslen af denne overordnede plan har Danmark netop besluttet at deltage i et initiativ kaldet TACET (Transatlantic Capability Enhancement and Traning Initative). Initiativet skal støtte Estland, Letland, Litauen og Polen mod ‘russisk aggression’.

TACET omfatter 14 nationer, hvor Tyskland, USA og Storbritannien er defineret som ’lead nations’, mens Estland, Letland, Litauen og Polen defineres som ’host nations’. Udover Danmark, er de øvrige deltagende nationer: Canada, Italien, Luxemburg, Nederlandene, Norge og Portugal.

Oprustningen sker med centrum i det multinationale NATO hovedkvarter i Stettin, hvor der opbygges et forhøjet beredskab under en central ledelse.

Krigsminister Peter Christensen (V) skriver om den store troppeopmarch mod øst:

”I 2016 forventer vi, at omkring 5000 danske soldater vil bidrage til NATO’s forsikringstiltag. De danske soldater synliggør vores opbakning til Alliancen og til vores østlige allierede. Når disse aktiviteter alligevel ofte foregår i eller sammen med soldater fra de baltiske lande og Polen, så forsøger vi med TACET at tænke smart” (Forsvarsministeriet 10.februar 2016).

Et andet oprustningsinitiativ som den danske krigsminister netop har skrevet under på er Memorandum of Understanding (MOU). Her taler vi en fælles plan for styrkelsen af indkøb af præcisionsstyrede våben (PGM) – endnu et såkaldt Smart Defence projekt.

Dette projekt er dansk-ledet og er også planlagt på NATO topmødet i 2014. De andre deltagerlande er Holland, Belgien, Tjekkiet, Norge, Grækenland, Portugal og Spanien.

Opbygning af amerikanske baser sker også i det arktiske område, hvor et nyt oprustningstiltag er genåbningen af Keflavik basen i Island, der lukkede i 2006. USA planlægger igen at placere fly her.

Dette vil uden tvivl møde omfattende modstand fra islændingene. Det har de en stærk tradition for.

Se oplæg fra Århus Fredsfestival 2016 af Vésteinn Valgarsson Island og NATO (ligger som oplæg nr 3 i pdf’en).

Danmark kom desuden sidst i 2015 også med i den nyoprettede udrykningsstyrke Joint Expeditionary Force (JEF). En af en række hurtige eller ekstra hurtige krigskorps:
NATO opruster: Danmark med i ny europæisk krigsstyrke
KPnet 2. december 2015

Rivaliseringen mellem verdens store imperialistmagter udgør en kæmpe trussel mod verdensfreden. Alle konkrete krigsprojekter må afsløres og bekæmpes. Købet af nye kampfly må stoppes. Krigene og indblandingen i andre nationer må stoppes. For os i Danmark må målet være at komme helt ud af krigsalliancen NATO og i stedet optræde som en selvstændig og alliancefri nation.

Læs også

Dræbende magtspil om Syrien
KPnet 16. februar 2016

Våbenhandlernes Københavns-konference: Rustning til krig
KPnet 10. februar 2016

Ny kold krig: USA optrapper massivt i Europa
KPnet 3. februar 2016

Ny udenrigspolitik? NATO giver Danmark nye imperialistiske opgaver
KPnet 20. januar 2016

Læs også
Danmark og oprustningen af Norden
Af Klaus Riis, Stop Terrorkrigen
Oplæg på Fredsfestival Aarhus 4. oktober 2015

KPnet 17. februar 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne