Dræbende magtspil om Syrien

Af Kommunistisk Politik

Magtspillet om Syrien involverer talrige udenlandske kræfter. Det er ikke en borgerkrig, men en stormagtskonflikt, der truer med at brede sig. Efter at Rusland gik ind har den militære situation ændret sig til Assad-styrets fordel. Både i forhold til Daesh (Islamisk Stat) og andre oprører og deres udenlandske bagmænd. Nu angribes kurderne i Rojava direkte militært af Tyrkiet.

Hands_off_Syria2

Tyrkisk militær har midt i februar gennemført en voldsom beskydning i flere dage af kurdiske YPG-styrker omkring det nordlige Aleppo, der er i direkte kamp med Islamisk Stat i Syrien. Angrebene begyndte dagen efter at der var annonceret en humanitær våbenhvile fra fredssamtalerne mellem stormagterne og en række syriske parter i Geneve

Våbenhvilen skulle sikre at der kunne komme mad og bistand til civilbefolkningen i byer i krigszonen, så som storbyen Aleppo. Den midlertidige våbenhvile og humanitære aktion – først og fremmest aftalt mellem Rusland og USA – skulle være forløberen for en egentlig våbenhvile.

Samtidig annonceres det at Saudiarabien vil sende landtropper til Syrien – ligesom Tyrkiet angiveligt for at bekæmpe Islamisk Stat, som begge disse reaktionære lande og deres islamistiske ledelser har støttet og udviklet. Den syriske regering har gentagne gange erklæret, at den vil betragte det som en aggression og at invaderende soldater vil blive ’sendt hjem i ligkister’.

Der er modsatrettede signaler fra USA og nogle af USA’s vigtigste allierede i Mellemøsten og den arabiske verden. De er deltagere i det dræbende magtspil om Syrien og søger at handle i en situation, hvor deres politik og strategi for at vælte Assad-styret – samtidig med at de påstår at kæmpe mod Islamisk Stat – er rådet ud i store vanskeligheder.

Situationen i Syrien har ændret sig markant, efter Rusland i september 2015 efter en officiel anmodning fra den syriske regering, involverede sig militært med bombefly og militærpersonale på regeringshærens side. Den amerikansk-ledte ’krig mod Islamisk Stat’ (Daesh) i Syrien og Irak, som mest har taget form af en luftkrig, har ikke vist reel fremgang siden dens start, selvom en større koalition deltager, Danmark indbefattet.

Fremgangene for den syriske hær og Rusland har således kaldt nogle af de vigtigste aktører i spillet om Syrien direkte på banen. Tyrkiets påskud for at angribe YPG, der befriede Kobane og den kurdiske provins Rojava fra Daesh i hårde kampe, er det samme som altid: Det er altid Tyrkiet som bliver angrebet inde fra Syrien, nu af YPG. Tyrkiet ’forsvarer’ sig bare.

YPG afviser totalt den tyrkiske påstand. Der er ikke affyret et eneste skud mod Tyrkiet fra Rojava i de sidste fire år, siger en talsmand. YPG og PYD ser de tyrkiske angreb på flybasen Manegh og byen Malikiyê som gengæld for at kurdiske styrker har befriet disse og et område omkring byen Azaz fra islamisterne.

En talsmand for det russiske krigsministerium udtalte 4. februar, at Tyrkiet aktivt lige nu forbereder en invasion i Syrien. En sådan invasion ville foregå under påskud af at bekæmpe IS, men rette sig mod YPG og kurderne. Det er formentlig Tyrkiets plan fortsat at forsøge at få NATO involveret i krigen i Syrien.

Tyrkiet har fået støtte til angreb på kurderne og mod Assad-st7yret gennem EU’s aftale om at forhindre syriske flygtninge i at komme til Europa. I de senere måneder har Tyrkiet ført en regulær krig mod kurdiske medborgere i kurdiske områder i Tyrkiet. En brutal massakre i byen Cizra, hvor mindst 125 lig er gravet ud af ruinerne.

Syrien har opfordret FN til at fordømme Tyrkiets angreb på kurdere i Syrien

Midt i det hele har den danske krigsminister erklæret sig parat til igen at sende kampfly og anden støtte til ’krigen mod IS’ og også gøre Syrien toil operationsfelt.

Dansk Industri sender kronprinsparret på officielt besøg i det sorte islamistiske enevældige kongediktatur Saudiarabien.

Man skal som bekendt pleje sine venner.


Se også

Stormvarsel: Udsigterne for 2016 – APK
KPnet 30. december 2015

For arbejderklassens og de undertrykte folks fælles kampfront imod imperialisme og reaktion – CIPOML
KPnet 5. december 2015

Fascisten Erdogan erklærer ‘udslettelseskrig’ mod kurdere
KPnet 17. december 2015

Hverken nye eller gamle kampfly til Syrien
KPnet 5. december 2015

Tyrkiets Arbejderparti EMEP: Imperialisterne skal trække sig ud af regionen!
KPnet  27. november 2015

Danmark støtter al Qaeda-allierede terrororganisationer i Syrien med millionbeløb
KPnet  27. september 2015

Krigsregering: Løkke og Co. vil bombe i Syrien og skære ned i Danmark
KPnet 8. juli 2015

KPnet 16. februar 2016

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne