Britisk folkeafstemning om EU planlægges til 23. juni

Både den britiske premierminister David Cameron og EU har travlt med at få den lovede EU-afstemning afviklet. Begge parter ønsker at få sagen lukket så hurtigt som muligt – og med et britisk ja til den ny aftale, Cameron fremlægger, få gravlagt perspektivet om at et land kan træde ud af EU for den næste lange periode.

Cameron_eu

Britiske medier er overbeviste om, at Camerons foretrukne afstemningsdato er torsdag den 23. juni. Det bygger de blandt andet på, at Cameron har afvist en henvendelse fra førsteministrene i Skotland, Wales og Nordirland om ikke at afvikle den i juni måned.

Der skal nemlig afholdes valg til de lokale parlamenter i de tre lande den 5. maj, og de politiske ledere frygter, at en EU-afstemning i juni vil gribe forstyrrende ind i de planlagte valgkampe – ikke mindst fordi EU-spørgsmålet deler partierne og deres vælgere.

Realiteten er, at kampen om udfaldet af folkeafstemningen allerede er i fuld gang. Cameron har forsøgt at fremstille aftalen med EU med en britisk ’nødbremse’ i forhold til sociale ydelser som en stor imødekommelse af hans krav. Labour-lederen Jeremy Corbin har til gengæld betegnet det hele som et stort og aftalt ’skuespil’.

Meningsmålinger siger, at et flertal af briterne ikke anser aftalen som gunstig for UK, og det styrker den brede strømning, der vil ud af EU – en såkaldt Brexit.

I England og UK findes der ikke en tværpolitisk bevægelse for at forlade EU a la den danske Folkebevægelse mod EU. Det betyder, at EU-modstanden bliver mere delt i ’højreorienteret’ og ’venstreorienteret’ EU-modstand.

Trods al kritik af Cameron vil Labour og Corbin føre en kampagne for at briterne skal stemme ja til Camerons aftale.

Cameron er i øjeblikket på turne i EU-landene for at få regeringsledernes støtte til aftalen, som blev præsenteret af EU-præsident Tusk tidligere på ugen. Den skal godkendes på et snarligt EU-topmøde.

Først derefter vil der blive sat en officiel dato på afstemningen.

Læs også

Britisk afstemning i 2016: Danskerne bør også have en folkeafstemning om EU-medlemskab
KPnet 26. juli 2015

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne