V-regeringens fupvækstplan: Strategi for nye velfærdsforringelser

Af Kommunistisk Politik –

‘Erhvervs- og vækstminister’ er den officielle ministertitel, og Troels Lund Poulsen – manden, som har den – har fremlagt ministeriets årlige ’Redegørelse om Vækst og Konkurrenceevne’. Den skal underbygge regeringens såkaldte vækststrategi – for nedskæringer i den offentlige sektor, sociale nedskæringer og nye privilegier for virksomheder og de rige i landet.

 

dong_fra_stroeget_lille

Fra protesterne mod salget af Dong-aktier til Goldman-Sachs januar 2014 

Redegørelsen hylder ikke overraskende Venstre-regeringens ’strategi for vækst og udvikling i hele Danmark’. Denne skulle sammen med finansloven for 2016 bidrage til et varigt løft i BNP på 3,5 milliarder kroner, ifølge ministeren.

Danmark er sakket bagud siden midten af 90’erne med hensyn til vækst og produktivitet sammenlignet med udlandet, men det er Venstre-regeringen nu i gang med at rette op på, fortæller Lund Poulsen.

Derimod fortæller han ikke, hvordan det er gået til, at Danmark er rykket så væsentligt baglæns  i en periode, der politisk har domineret af Venstre-regeringerne Anders Fogh Rasmussen (2001-09) og Lars Løkke Rasmussen (2009-11 og 2015>). Med bistand fra Dansk Folkeparti og De Konservative har de lagt politikken i det meste af perioden, hvor den ene vækstplan har afløst den anden.

Danskerne er bildt ind, at den EU-dikterede nyliberale nedskæringspolitik, som samtlige regeringer har gennemført, ville føre til vækst og nye jobs ved at skrumpe den offentlige sektor, reducere den offentlige service og de sociale ydelser (’velfærden’).

En væsentlig del af dette er at sænke de arbejdendes realløn og forkæle virksomhederne og de rigeste med skattelettelser og en uendelig stribe af særprivilegier. Udsalg af de samfundsskabte værdier gennem privatiseringer og udliciteringer er en del af standardrecepten. Dereguleringer og fyringer i skat gav mulighed for milliardsvindel.

Krisen 2008-10 kostede mere end 200.000 arbejdspladser i den private sektor. En række nye jobs i den private sektor er kommet ved at privatisere den offentlige, som har fyret titusinder af sundhedsarbejdere (ikke mindst ’de varme hænder’), pædagoger, lærere osv. På kun 5 år er en tiendedel af landets folkeskoler, især i ’yderområderne’, blevet nedlagt.

Venstre-regeringen prøver at bilde folk ind, at det til gengæld skaber vækst ved at nedlægge statslige arbejdspladser i København og flytte dem til rundt i landet. Det eneste, der opnås, er et tab af viden og effektivitet. Det er bare at flytte rundt på brikkerne.

–  Kun gennem en øget produktivitetsvækst kan vi sikre fortsat vellønnede job i Danmark og et moderne velfærdssamfund, erklærer Lund Poulsen uden at uddybe, hvad et ’moderne velfærdssamfund’ indebærer.

Men midlerne til den produktivitetsvækst, han taler om,  er nøjagtig de samme, som ikke har virket gennem de seneste to årtier.  Lund Poulsen:

– En erhvervsbeskatningsreform skal gøre dansk erhvervsbeskatning mere enkel og konkurrencedygtig. Reformen skal forbedre investeringsklimaet i Danmark med henblik på at tiltrække flere udenlandske investeringer. Og regeringen vil sænke skatten på arbejde.

Venstreregeringen vil fjerne flest mulige begrænsninger på de private profitmuligheder, hvad enten de skyldes hensyn til sundhed, miljø eller natur eller andre hensyn. Vi er vidner til den store nedslagning af miljøbeskyttelsesregler og begrænsninger for industri og storlandbrug.

Konsekvenserne vil blive mærkbare i årtier – ligesom konsekvenserne af krigspolitikken og den -‘aktivistiske udenrigspolitik’, som V-regeringen fortsætter, blandt andet med indkøb af krigsfly for mere end 30 milliarder kroner..

De øvrige elementer i recepten er prøvet før, hvad der ikke forhindrer nye doser dårlig medicin: Skattelettelser til de rige, velfærdsnedskæringer for at finansiere de. Et stadig mere asocialt samfund med superrige og ludfattige. Mere råkapitalisme.

Venstre-regeringen er ude af stand til at påvise, at den recept har ført til vækst og fremgang nogetsteds.

En seriøs gennemgang af årsagerne til det danske vækst- og produktivitetsfald ville konkludere, at den nyliberale medicin er er del af sygdommen, og at mere af den ikke øger skaden.

Troels Lund Poulsens og Venstre-regeringens ’strategi’ er en plan for fupvækst, mindre velfærd og større profit.

Se også
Det er ikke flygtningene der stjæler velfærd – Det er nutidens overklasse og dens politikere

 

KPnet 4. februar 2016

 

 


Dette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES
– eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne