Stop nedskæringerne! Protest ved byrådsmøde i Århus

protest aarhus byraad 20 jan 16

Århus Kommunes planlagte nedskæringer på næsten en milliard kr. for budgetterne 2016-19 blev behandlet på byrådsmødet d. 20. januar. Besparelserne rammer bredt og hårdt og særligt synligt på børneområdet. Det er også her protesterne er bedst organiseret. Demonstrationen foran rådhuset, hvor omkring 100 mødte frem var indkaldt i sidste øjeblik af ‘Århus mod velfærdsforringelser’. Der er hårdt brug for en øget organisering af modstanden.

Der er ikke engang sat navn på alle besparelserne, som kommunalpolitikerne ‘forestiller sig’ kan ske gennem urealistiske effektiviseringer i bl.a. ældresektoren. Så det kan ende med at blive endnu værre, når dette viser sig ikke at være ‘nok’ til at opfylde regeringens sparekrav, som byrådsflertallet har sat sig for at leve op til.

Gro Nielsen, en af demonstranterne siger til FOA TV:

– Man kan gå en anden vej end at blive ved med at hærge de her velfærdsområder. Vi snakker ikke engang velfærd mere. Vi er helt nede i nogle basale behov, hvor folk der har brug for hjælp og omsorg – det er både børn og mennesker med handicap og ældre, de får ikke den hjælp de har krav på og som er anstændig. Det er ikke godt nok.”

FOA TV_20_jan_2016

Formand for FOA, Kirsten Normann Andersen talte. Klik på billedet og se video fra FOA TV.

Red Legeland

red legeland

Legeland er et af de tilbud for børn, som regering og kommunalpolitikere truer med lukning. Legeland er en mulighed der er skabt for børn, der ikke går fast i en daginstitution og er bygget op som et helt specielt tilbud gennem mange år. Alle er velkomne og Legeland er integration i praksis. På facebooksiden Red Legeland kan man bl.a læse

– Hvis man besøger Legeland vil man opleve, at der samtales på alverdens sprog her, og at børnene mødes og leger på tværs af sprog og andre forskelligheder.

Legeland repræsenterer alt det, som børn har brug for; ro, nærvær, eventyrlige rammer for leg, plads til motorisk og kreativ udfoldelse, gode og tydelige regler for, hvordan man er sammen og bruger stedet. Legeland er modsætningen til byens puls, rastløshed, flimmer, larm og ballade.

Blindes hverdag er truet

En af de planlagte besparelser er en halvering af midler til undervisning i hjælpemidler, der kan gøre handicappede selvkørende. Besparelser vil også lukke de blindes Aktivitetshus, hvor der både foregår undervisning, gensidig hjælp og samvær. For mange den eneste mulighed for kontakt med andre. Huslejetilskuddet fjernes og gør det umuligt at drive dette samlingssted.

Et skandaløst spareforslag
Af Connie Frandsen, på Dansk Blindesamfunds side

Kamp mod den samlede nedskæringspolitik fremfor skattestigninger

På demonstrationen  fremførte Enhedslisten parolen “Ned med besparelserne – op med skatten”.
Måske kan dette virke som en umiddelbar løsning og hjælp til at undgå den sociale massakre, som vil være ødelæggende for hverdagen for kommunens børn og ældre og en lang række særligt udsatte grupper. Problemet er bare at der ikke skabes en kamp mod den samlede nedskæringspolitik. Samfundets overklasse vil blive ved med at kræve ind og omfordelingen til fordel for erhvervslivet og storbønderne vil kunne fortsætte uantastet.

Angreb fra politisk side kommer både fra regering, den såkaldte opposition, der har godkendt besparelserne, fra politikerne i regioner og kommuner og i sidste instans fra EU der kræver denne politik.

Skal det stoppes er det nødvendigt at samle kræfterne mod den samlede politik, samle alle de enkeltgrupper der bliver ramt og modgå forsøgene på at splitte os ud mod hinanden.

At sætte kommuneskatten op vil i virkeligheden være en accept af nedskæringerne, der blot fordeles lidt mere bredt, men uden at der på nogen måde siger fra overfor de fortsatte nedskæringsangreb. De vil kun fortsætte og blive værre, hvis modstanden ikke organiseres.

Læs også

Sociale grupper forbereder samlede initiativer mod de asociale reformer
KPnet 21. januar 2016

D. 4. februar samles protesterne mod det samlede angreb fra regering, kommuner og regioner.

ET VÆRDIGT LIV FOR ALLE
Rådhuspladsen 16.30 – 18

Læs også
Sig NEJ til Aarhus Kommunes milliardnedskæring: Protestér ved byrådsmødet 20. januar!
KPnet 19. januar

‘Omprioriteringsbidrag’ i Aarhus Kommune: 1 milliard tages fra børn og ældre
KPnet 11. januar 2016

Dokumenteret: Kommunerne vil spare millioner på børnene i år
KPnet 16. januar 2016 

Kommunal sparemassakre i gang: Vi får EU’s discount velfærd
KPnet 10. januar 2016

Odenses nedskæringspolitikere under pres: Reportage fra demonstration 18. januar
KPnet 18. januar 2016

KPnet 22. januar 2016

 

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne