Enhedslisten skylder Folkebevægelsen svar – Af Ib Christensen, fhv. MEP

DEBAT –

Ib Christensen repræsenterede Folkebevægelsen i EU-parlamentet gennem 10 år 1984-94

 

Enhedslisten diskuterer for tiden, om partiet skal opstille til det næste europaparlamentsvalg i stedet for at støtte Folkebevægelsen mod EU. Det er en mærkelig diskussion, eftersom Folkebevægelsen siden 1994 udelukkende har valgt kandidater fra Enhedslisten til parlamentet.

landsmoede_overblik

Og Folkebevægelsens parlamentarikere har siden 2005 bidraget til et rødt EU gennem medlemskab af parlamentets rødeste gruppe. Der er desuden ingen garanti for, at Enhedslisten kommer over en tilslutning på syv-otte procent, sådan som et Europaparlamentsmandat kræver.

Enhedslistens EU-tilhængere mener, det er en nationalistisk tanke, at Danmark skal træde ud af EU til fordel for en løsere tilknytning – sådan som Folkebevægelsen ønsker, og sådan som Norge og Schweiz allerede har.

De mener tilsyneladende, at EU er et internationalt projekt. Men det er det ikke – det er en forbundsstat, som bygger på euronationalisme og en politik, der saboterer WTO og skader udviklingslandene. EU støtter fiskeflåder, der fisker efter afrikanske ressourcer, og EU dumper overskudsproduktionen af mælk på de afrikanske markeder til skade for fattige bønder.

I modsætning til dét ser Folkebevægelsen Norge og Schweiz som to frie nationer, der på det humanitære og fredsmæglende niveau spiller en respekteret og international rolle. De to lande bør være forbilleder for Danmark.

Hvis Enhedslistens EU-tilhængere får deres vilje, kommer Folkebevægelsen i en uholdbar situation.

Er det takken for udelukkende at indvælge Enhedslistens folk i Europa-Parlamentet?

Og hvad vil Rina Ronja Kari gøre, hvis Enhedslisten beslutter selv at opstille i 2019 – vil hun følge med sit parti og dermed fjerne Folkebevægelsen fra parlamentet?

Det har Folkebevægelsen krav på at få at vide.

Dette indlæg blev offentliggjort som debatindlæg i Information 7. januar 2016


Se også

Partitoppen i Enhedslisten vil igen søge selvstændig opstilling til EU-parlamentet
KPnet 21. december 2015

Folkebevægelsen mod EU har holdt landsmøde: Stort gåpåmod og energi for EU-modstanden
KPnet 26. oktober 2014

 

KPnet 7. januar 2016


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne