Heltene i havnen: Mere end 2 år i kamp

Af Revolusjon, Norge –

Den norske havnearbejderkonflikt er i færd med at gå over i historien som Norges længste arbejdskonflikt, der har varet længere end kampen ved Folldal Gruber, som varede fra 1929-31.

bryggesolidaritet-oslohavn-22062015-lokmann

Markering foran Oslo Havn KF i juni 2015

Boykotten af Risavik-terminalen startede 1. november 2013. Den blev siden udvidet med sympatistrejker i Mosjøen og Tromsø i december samme år.

4. februar 2015 skete en ny optrapning da Norsk Transportarbejderforbund (NTF) iværksatte boykot af containerhavnen i Oslo fordi den nye operatør Yilport nægter at indgå en tarifaftale. Også Color Line og andre aktører har ladet sig «inspirere» til at bryde gældende ok-aftaler med havnearbejderne. Sommeren og efteråret 2015 har disse i Oslo gennemført markeringer mange gange  i ugen i selve byen og på de forskellige terminaler på havneområdet.

Det norske marxistisk-leninistiske tidsskrift Revolusjon giver her en status på konflikten, der stadig kan føres til sejr – ikke mindst ved et opgør med den reformistiske fagbevægelses klassesamarbejdslinje.

Danske havnearbejdere og progressive fagforeninger har støttet og støtter havnearbejdernes kamp.

CIPOML – Den internationale konference af marxistisk-leninistiske partier og organisationer – har ved flere lejligheder udtrykt sin støtte og opfordret til international solidaritet.

Læs Revolusjons status

Heltene på brygga: Mer enn to år i kamp
Af Jan R. Steinholt

Se også

International solidaritet med de kæmpende norske havnearbejdere
KPnet 3. december 2015

CIPOML: Støt de norske havnearbejdere!
Juni 2015

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne