Tyrkiet optrapper statsterror

tyrkiet_politivold_2013Tyrkisk politivold – Arkivbillede

I den kurdisk befolkede sydøstlige del af Tyrkiet er der i de seneste måneder opstået en regulær krigstilstand, efter at våbenhvilen med den kurdiske oprørsbevægelse PKK blev brudt i sommers.

Der er indført ikke bare undtagelsestilstand, men ugelange udgangsforbud i kurdiske byer, hvor det tyrkiske militær skyder på civile, som vover sig udenfor for at skaffe mad og vand. Situationen er flere steder desperat i civilbefolkningen.

I april brød præsident Recep Erdogan ud af fredsforhandlingerne, og i sommers udbrød der kampe mellem PKK og den paramilitære politistyrke. I begyndelsen af december blev over 10.000 soldater sat ind i de kurdiske byer.

Det pro-kurdiske venstrefløjsparti HDP har forsøgt at få en våbenhvile i stand, siden kampene brød ud. Partiet er selv blevet udsat for en række angreb. Blandt andet blev en fredsdemonstration i Ankara 10. oktober udsat for et terrorangreb, hvor 102 mennesker blev dræbt og over 400 såret.

Samtidig fører Tyrkiet også krig mod den progressive kurdiske YPG-milits i Syrien, som har været den væsentligste faktor i bekæmpelsen af Islamisk Stats fremrykning. Tyrkiske fly har bombet YPG’s baser i såvel Syrien som Irak.

I resten af Tyrkiet slår myndighederne også hårdt ned på regimekritiske demonstrationer. Tirsdag blev to kvinder i Istanbul dræbt af sikkerhedsstyrker under det, der blev kaldt en ‘antiterror-operation’.

Læs også artiklen
Skyder civile i eget land
Klassekampen 24. december (no)

Se også

Demonstration ved den tyrkiske ambassade: Stop Erdogans krig mod sine egne medborgere
KPnet 19. december 2015

Fascisten Erdogan erklærer ‘udslettelseskrig’ mod kurdere
KPnet 17. december 2015

 

KPnet 26. december 2015