Parlamentsvalg i Spanien: Stor sejr for Podemos

Podemos valg 2015

Valgets store vinder blev det venstreorienterede parti Podemos, hvis navn kan oversættes til ’Vi kan’. Partiet er stormet ind i parlamentet med 69 pladser i det 350 mand store parlament. Det er med i det venstrereformistiske Europæisk Venstreparti, der også tæller det græske Syriza og danske Enhedslisten

For første gang siden 1975 er to-parti systemet i Spanien brudt. Ingen af de to partier – det socialdemokratiske PSOE og det regerende konservative parti Partido Popular – har efter valget et absolut flertal i parlamentet.

Begge partier er EU- og NATO-partier og har på skift regeret i Spanien. Landet er som hele EU ramt af stagnation for alle andre end de superrige og krisen er ikke lettet. Især de fattigste lande indenfor Euro-zonen er ramt.

Arbejdsløsheden i Spanien er på 21,6 %, fattigdommen hærger og en hel generation af unge står med nul fremtidsudsigt under det nuværende system. Ungdomsarbejdsløsheden i Spanien ligge på vanvittige 55 %!

Podemos har ved valget samlet 20 % af befolkningen omkring kampråbet ‘Vi kan’. I deres program vender de sig imod nedskæringspolitikken, mod korruption og det gamle politiske system, mod NATO og for offentlig eje af nøglevirksomheder.

I forhold til EU, der er garant og motor for netop stagnation og for at vælte krisen over på befolkningen følger Podemos imidlertid den samme strategi som Europæisk Venstreparti generelt, den strategi der har gjort det græske Syriza til en tandløs administrator af EU’s nedskæringskrav til den græske befolkning.

Podemos og Europæisk Venstreparti har en hel urealistisk forestilling om, at EU kan demokratiseres, at EU parlamentet kan tilkæmpe sig større magt og få kontrol over den Europæiske Centralbank, der kan vendes til at arbejde til gavn for befolkningerne.

En farlig holdning, eftersom hele EU-systemet er opbygget ovenfra af kapitalkræfter og styres gennem systemer der aldrig vil give mulighed for demokratisering. Kampen for demokratiseringen må tværtimod opbygges i opposition til EU-systemet og sætte det som mål at forlade Euroen og EU, hvis den skal få fremgang.

Det bliver den konservative partileder Mariano Rajoy der får ansvaret for at forsøge at danne en regering.

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne