Klimamarcher, COP21 i Paris og udsigterne for verden

Kommentar 
Kommunistisk Politik 12,2015

klimaprotest_paris_COP21_undtagelsestilstand_takver

Protest trodser undtagelsestilstand 12.12.2015 – Foto: Takver – flickr

Søndag den 29. november demonstrerede 1 million mennesker i 175 lande på 2300 forskellige steder med kravet om at redde kloden fra ødelæggelsen af klimaet.

Marcherne stillede krav til forhandlerne ved COP21-mødet i Paris, hvor det under undtagelsestilstanden er forbudt at demonstrere.

Fra overalt i verden stilles der klimakrav – fordi det jævnligt gentagne COP-show med alverdens politiske ledere og en horde af journalister, lobbyister fra de multinationale selskaber, NGO’er og alle mulige andre har været varm luft.

De har ikke ført til effektive tiltag til at bringe den globale opvarmning til ophør eller stoppe de klimamæssige følger: Hungersnød, flygtninge, lande der trues med at synke i havet eller blive oversvømmet. Osv.

USA og EU kappedes om at udgyde løfter op til dette  topmøde i Paris.

EU kom med ”verdens mest ambitiøse mål for en global klimaaftale”, og Barack Obama udtalte:
Dette års møde i Paris skal være året, hvor verden endelig når en aftale, der skal beskytte den eneste planet, som vi har – og mens vi stadig kan”.

Det blev som den amerikanske præsident ville have det. Der kom en aftale, Underskrifter fra 195 lande. Fejring af de vise statsmænd for en ’historisk’ vendepunkt.

Fra nu af vil den globale opvarmning blive vendt til temperaturfald over tid. Den ’grønne omstilling’ vil fra nu af tage fornyet fart.

Og den danske regering, der er i gang med sin egen sorte omstilling på alle niveauer – klima, miljø og forurening indbefattet – solede sig i glansen og tog del i æren.

Det får utvivlsomt en stor del af danskerne til at spørge, hvad der er op og hvad der er ned ved det ’historiske’ COP 21.

Sandheden er, at det er en gratis omgang for statslederne. Der er ingen forpligtelser til at føre de flotte ord ud i virkeligheden. De nødvendige gigantiske summer til investering i fremtiden følger ikke med.

Den sorte Løkke-regering og dens ikke mindre sorte støttepartier vil uanfægtet gøre som de plejer: Lave nye skader på klimaet, velfærden og det store flertal.

For det er monopolernes og de multinationale selskabers klimapolitik, COP21 gennemfører i en verden, der er bestemt af jagten på profit. Den største forurener af alle: Militæret, krigene, oprustningen nævnes ikke som et problem, der kan gøres noget ved.

Forbedringer af teknologi og mindre forurenende og CO2-udslippende energikilder forudsætter stadig, at det giver større profit end investeringer i fossil energi eller andre tiltag til at stoppe den globale opvarmning og forureningen af kloden.

Man ved hvad der skal til. Men COP, Obama og alverdens statsledere er ikke leveringsdygtige.

Ikke engang med hensyn til at nå de uforpligtende mål, de har skrevet under på og har hyldet sig selv for.
Se også

Paris-klimaaftale er en afgrund fra at redde verden
KPnet 13. december 2015

Klimatopmøde COP21 i Paris: Klimamarch i København

 

KPnet 17. december 2015


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne