TTIP vil kommercialisere Nordens sundhedsvæsen

2015_aktionsdag_250000 mod TTIP_berlin
 Profitmotiverne vil omdanne sundhedsvæsenet radikalt, hvis TTIP aftalerne gennemføres.  Og ikke kun i EU-landene, men i hele Norden.

Noralv Veggland, professor i offentlig politik i Lillehammer, gør opmærksom på,  at bliver TTIP til virkelighed, vil det betyde omfattende ændringer i sundhedssystemerne i EU og Norden. Også Norge vil blive underlagt TTIP gennem EØS-aftalen med EU.

Handels- og investeringsaftalen TTIP vil på alle punkter være skabt til fordel de multinationale firmaer og monopolkapitalen i USA og EU. Og her udgør medicinalindustrien sammen med fødevareindustrien en af de stærke kræfter der vil profitere og som presser på for at få aftalen i hus.

Under TTIP vil bl.a. kontrol med medicin og farlige bivirkninger i højere grad blive betragtet som en handelshindring og industrien vil få det afgørende ord, når reglerne skal sættes og godkendelserne gives.

Priserne på receptmedicin, der allerede er tårnhøje vil kunne stige uhæmmet når medicinalfirmaerne får større magt i forhandlingerne om prisansættelserne.

I de nordiske lande vil de astronomiske priser på ny medicin enten blive så høje at de dræner hele sundhedsbudgettet eller den nyeste medicin vil kun blive tilgængelig for de få. Begge dele er en del af den udvikling vi allerede ser, men den vil blive stærkt fremmet med TTIP som redskab.

Sideløbende forhandles der om TISA – aftalen der vil privatisere alt der kan tjenes penge på – ikke mindst hele sundhedsvæsenet.

Læs debatindlægget af Noralv Veggland i Information

TTIP vil kommercialisere Nordens sundhedsvæsen


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne