En tændt lunte: Tyrkiet sender soldater ind i Irak


Den dødsensfarligt spændte situation i og omkring Syrien, hvor imperialistiske og reaktionære lande blander sig militært, har fået et nyt hak opad.

Tyrkiet har sendt elitestyrker ind i et andet land, hvor det længe har bombet kurdiske baser, nemlig Irak.

Den pro-iranske premierminister i Irak Haider al-Abadi erklærer I en udtalelse den 7. december, at de tyrkiske soldater er gået ind i Irak uden regeringens tilladelse eller viden.

– Hvis ikke disse styrker er trukket tilbage inden 48 timer, har Irak al ret til at tage alle de midler i brug, der står til rådighed, siger premierministeren for  en regering , der er kommet til magten som følge af den amerikanske ledte koalitions krig mod Irak med Danmark som deltager.

Irak er blevet revet op af sekteriske kamp opflammet af udenlandsk indblanding, og Daesh (Islamisk Stat) har oprettet en hovedbastion i Irak. De fleste af IS’s våben stammer fra den amerikanske-ledte krigsalliance i Irak, siger en ny rapport fra Amnesty International.

Den amerikanske krigskoalition med Danmark som deltager bomber IS-positioner i Irak. I Nordirak er der kampe mellem IS og kurdiske peshmergastyrker, som koordinerer med den vestlige koalition. Irak er reelt spaltet i tre dele.

Tyrkiet påstår at føre krig mod IS, men den sunni-islamiske Erdogan-regering har ikke bare tolereret IS, men samarbejdet og støttet den frem til i dag, og har generelt støttet sekterisk splittelse.

48-timers fristen til at komme ud af Irak er snart udløbet, og Rusland meddeler, at det vil tage spørgsmålet om de tyrkiske soldater i Irak op på et lukket møde i FNs sikkerhedsråd.

Den tyrkiske aggression leger med ilden og kaster benzin på bålet I en anspændt situation.

Ruslands intervention i Syrien på præsident Assads side har sat IS under reelt pres, og USA, Frankrig, UK, Tyskland  og den gamle krigsalliance har skyndt sig at sende bombefly og  mandskab til Syrien – eller for Danmarks vedkommende ’gøre F16-flyene klar’ til en ny ulovlig krig.

Barack Obama har i en ekstraordinær TV-tale endnu engang svoret at tilintetgøre IS og optrappe bombardementerne – selvom alle ved at luftbombardementer ikke slår IS, men rammer civile og øger rekrutteringsgrundlaget for IS.

Det har også ført til at krigsmodstanden i de koalitionslande, der går i krig i Syrien, er blusset op. Der var f.eks. store demonstrationer i London, da det britiske parlament vedtog endnu en omgang krig.

Tyrkiet søger at puste til modsætningerne i et speget spil, som ude af kontrol kan udløse den tredie verdenskrig


Se analysen fra CIPOML – Den Internationale Konference af marxistisk-leninistiske partier og organisationer 

For arbejderklassens og de undertrykte folks fælles kampfront imod imperialisme og reaktion
CIPOML December 2015

 

KPnet 8. december 2015


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne