Valg i Tyrkiet: Nye skarpe konfrontationer på vej

emep_rojava

 Tyrkiets Arbejderparti EMEP støtter det progressive oppositionsparti HDP

Selvom valget udskriges som en overraskende og stor valgsejr for AKP er det en sandhed med store modifikationer. Det har ikke givet Erdogan frie hænder til at gennemføre sine planer – trods en fremgang især på bekostning af det højrenationalistiske profacistiske parti og på trods af boostet fra EU til Erdogan i forbindelse med aftalen om at begrænse strømmen af mellemøstlige krigsflygtninge fraTyrkiet.

Det tyrkiske omvalg søndag blev udskrevet, fordi det største parti i landet, præsident Erdogans AKP, ikke ville acceptere resultatet af valget for fem måneder siden, hvor det mistede sit absolutte flertal.
Det betød at Erdogans og AKPs plan om en forfatningsændring, der ville give præsidenten afgørende mere magt, ikke kunne gennemføres.

Årsagen til Erdogans svækkelse var, at det ved det sidste valg for først gang lykkedes et virkeligt oppositionsparti at forcere spærregrænsen på 10 pct. – den højeste i Europa. Det prokurdiske venstrefløjsparti HDP – Folkets Demokratiske Parti – fik lidt over13 pct. af stemmerne og 80 pladser i parlamentet. Partiet er en koalition af kurdiske og tyrkiske venstrefløjsorganisationer – blandt andet APKs broderparti EMEP.

I stedet for at etablere en koalitionsregering har AKP holdt landet som gidsel i en parlamentarisk lammelse. Erdogan afsluttede brutalt fredsprocessen med det kurdiske PKK og genoptog de militære angreb med mere end 1000 dræbte som konsekvens. Samtidig er der gennemført en terrorkampagne mod HDP og venstrekræfterne i landet.

Ved et angreb på unge socialister i byen Suruc nær grænsen til Syrien og heltebyen Kobane, som forsvarede sig mod et brutalt angreb fra Islamisk Stat, dræbtes mere end 30 den 21. juli i år, mens mere end hundrede såredes. De unge var kommer til Suruc for at deltage i genopbygningen af Kobane. IS fik skylden for attentatet.

Det fulgtes op den 10. oktober med massakren på en demonstration i Ankara, hvor to bomber dræbte over 100, mens mere end 500 blev såret. Blandt de dræbte var mange medlemmer af HDP og 16 medlemmer af EMEP. Erdogan-regeringen havde ikke sørget for demonstrationens sikkerhed. IS har igen fået ansvaret for denne massakre.

Samtidig er HDP-tilhængere og partikontorer forskellige steder i Tyrkiet blevet angrebet. I et enkelt tilfælde blev et kontor nedbrændt af fascistiske kræfter.

De kurdiske provinser har været ramt af bølger af polititerror og undertrykkelse med mange dræbte og reelt med en situation af undtagelsestilstand. Det har blandt andet haft til formål at skræmme fra valgdeltagelse.

Op til valget gennemførtes en lang række arrestationer af oppositionskræfter og kritiske journalister. Adskillige oppositionsmedier blev lukket. Mange er anklaget og straffes for at fornærme ’majestæten’ – dvs kritik af den stadig mere autoritære præsident Erdogan.

Partiet AKP fremstilles i de danske og vestlige mainstreammedier som et ’moderat islamisk’ parti. Der intet moderat ved det. Det er et brutalt og autoritært parti, der ønsker at gennemføre en muslimsk religiøs lovgivning, der dækker alle aspekter af det tyrkiske samfundsliv og erstatter den sekulære.

Halvdelen af befolkningen i Tyrkiet vender sig skarpt imod det, ikke mindst folk i storbyerne og i de kurdiske områder, ligesom de vender sig mod Erdogans krigspolitik mod kurderne og mod Syrien, der har støttet Islamisk Stat.

De foreløbige resultater af valget søndag med mere end 99 pct. af stemmerne optalt siger, at Erdogans AKP (Retfærdigheds- og Udviklingspartiet) har fået 49.4 pct. af stemmerne og 316 af de 550 pladser i parlamentet.

Det republikanske folkeparti CHP fik 25.4 pct. og 134 pladser.

Det højrenationalistiske MHP (Den nationale bevægelses parti) gik kraftigt tilbage til knap 12 pct af stemmerne og 41 parlamentsmedlemmer.

HDP fik godt fem millioner stemmer – svarende til 10.7 pct. af stemmerne og 59 pladser. Det er en tilbagegang på godt 2 pct. og et tab på 21 parlamentspladser.

Udover intimidering for at skræmme folk fra at stemme på HDP og andre partier end AKP i områder, hvor et resultat var på vippen, foreligger der rapporter om valgfusk fra præsidentpartiets side fra oppositionskræfter. En dansk delegation af venstrefløjspolitikere har været tilstede under valget i det kurdiske område.

Se meldinger fra delegationen i artiklen

Prokurdisk venstrefløjsparti klarer spærregrænse, men absolut flertal går til Erdogans AKP-parti
Modkraft 2. november 2015

Valgdeltagelsen rapporteres at være højere end for fem måneder siden, nemlig 85.69 pct. Godt 54 millioner er stemmeberettigede.
Se også

Massakre på unge socialister i Suruc, Tyrkiet: Pres på Erdogan
KPnet 21. juli 2015

Tyrkiets Arbejderparti EMEP: Erdogan og krigsregeringen er ansvarlige for massakren i Ankara!
KPnet 12. oktober 2015

Arbejderpartiet EMEP’s 7. kongres:
Appel til arbejderbevægelsen og alle fredens og demokratiets kræfter
KPnet 18. februar 2015

KPnet 2. november 2015

 

 

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne