Formandsskifte vil ikke ændre LO’s politik: LO kongres lægger op til forsatte reformer

 

LO afholder i disse dage 25.-27.10 sin kongres i Ålborg. Det sker i en situation med stor vrede over det nye forringede dagpengeforlig blandt arbejdsløse og almindelige LO-medlemmer. Og ikke mindst over at LO selv stod bag ideen om karensdage.

12182397_10207682925293410_2428490512544489882_o.jpg Arbejdsløse og kontanthjælpsmodtagere i protest ved LO’s kongres Fotos: Marianne Grann

Udenfor kongressen aktionerede arbejdsløse og kontanthjælpsmodtagere.

– Det er ganske enkelt noget lort, de har lavet. I det nye dagpengesystem, kalkulerer de jo med, at der stadig vil være 10.000 arbejdsløse, som falder ud af systemet. LO burde have stået fast på, at de arbejdsløse ikke skal betale for de forringelser, som politikerne har gennemført. Det har LO ikke gjort, lød det fra Helle Nielsen, Landsforeningen Lediges Vilkår.

Karensdagene er en reel sænkelse af dagpengeydelsen. Og vreden over at det var LO toppen selv, der fik den indført, er stor blandt LO medlemmer. Så stor at mange lokalformænd fra medlemsforbundene må tale om at dagpengeforliget må ændres.

Indenfor forsvarede LO’s afgående formand Harald Børsting det usle og asociale forlig. Som han selv og fagtoppen har været med til at udarbejde. ”Vi skal være tilfredse”, ”det ville have gået meget værre, hvis vi ikke havde gjort det, det er politikkerne på Christiansborgs skyld ” og mere af samme håndvask.

Havde LO ikke sagt ja, ville dagpengene være blevet forringet, lød det. Som om de ikke blev det med bl.a. karensdage, og den nedsatte sats til nyuddannede. Og LO har ikke rørt en finger for de 60.000 arbejdsløse, der hidtil er røget ud og de titusinder der forsat vil gøre det.
Halser til højre

LO toppen har brugt et år og et ukendt antal kontingentkroner på at strikke en ‘Strategi rapport Danmark 2030’ sammen. Den anbefaler at forsætte den nyliberale asociale reformkurs.

– Vores rapport konkluderer meget entydigt, at Danmarks økonomi er sund, vores konkurrenceevnen er i top, og vi er grundet mange vigtige reformer rustet godt til fremtiden, fastslog Harald Børsting.

– Vi har været gode til at håndtere svære omstillinger og iværksætte de nødvendige tiltag. Det skyldes i høj grad den danske model, trepartssystemet og overenskomstsystemet. Vores aftalesystem holder hånden under Danmark, understregede LO-formanden.

Det er reformer som dagpengereformen, kontanthjælpsreformen, sygedagpenge- og førtidspensionsreformen, LO mener holder hånden under Danmark. Reformer der har ramt hundretusinder af arbejdere i Danmark.

Om afskaffelsen af efterlønnen og forhøjelsen af pensionsalderen hedder det:

”Derudover har tilbagetrækningsreformerne indkapslet de negative effekter af befolkningens aldring på samfundsøkonomien. ” Selv så forblommet omskrevet lyder det ikke godt.

Og derfor understreger LO toppen at ”arbejdsmiljø bliver et andet vigtigt pejlemærke. Når en LO-arbejder fremover skal arbejde halvtreds år, så må vi udstikke rammerne til det. Det kræver en bedre seniorpolitik og udvikling af arbejdsmarkedspensionerne”.

Ikke et ord om at det er LO der er gået med til pensionsalderen allerede i år skal fremskrives til 67 år.

LO toppens politik og handlinger har udmærket sig ved at lave fælles løsninger sammen med arbejdsgiverne, staten og den politiske elite og mod arbejderklassen. LO toppen skamroser de trepartsforhandlinger, hvor de skal forestille at repræsentere arbejderklassen. Men hvor de gang på gang lader de lavtlønnede, de nedslidte, de arbejdsløse og de unge uden arbejde og praktikpladser betale for milliardtilskud til arbejdsgiverne og de rige.

De strategiske løsninger frem til 2030 for arbejderklassen og fagbevægelsen som LO bosserne yderligere trækker frem er at ”opsvinget skal have styrke, offentlig service skal fortsat prioriteres og bidrage til velstanden, uddannelsesmønstret skal ændres, og vi skal fortsat værne om den danske model”.

Valser til venstre

Den nye formandskandidat Lizette Risgård forsvarer dagpengeforliget med samme argumenter som sin formand. Som næstformand har hun været med i LO toppens forslag om genindførelse af karensdage.

Lizette Risgård var ude og markere sig under Ryain Air konflikten. Hun siger hun er imod social dumping. Men accepterer et dagpengesystem, der i endnu højere grad tvinger arbejdsløse ud i jobs til lavere løn og ”atypiske” ansættelser og arbejdsforhold.

Hun brandes som fornyelse, aktivistisk, venstredrejet. Hun taler om LO som en kamporganisation. Hun vil lave EU om indefra til lønmodtagernes EU.

Men ligesom valget af Mette Frederiksen som ny formand for Socialdemokratiet gav anledning til samme falske forhåbninger i visse kredse, så kommer Lizette Risgård ikke til at ændre organisationens politik, hvis hun går fra at være næstformand i LO til at blive valgt som ny LO forkvinde. Stilen bliver en anden men politikken den samme.

Først halser vi til højre, så valser vi til venstre og så går vi i ring. Sådan lyder det, når LO kongressen danser pamper Buggi Vuggi.

Se mere om protestaktionen hos Landsforeningen Lediges Vilkår

KPnet 26. oktober 2015

 

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne