Arbejdsgiver finanslov: Uddannelsesnedskæringer rammer erhvervsskolerne hårdt

Hverken lærlinge, faglærere eller erhvervsskolernes rektorer kan få den ny erhvervsskolereform til at hænge sammen. Og slet ikke med det ny milliard nedskæringsforslag der lægges op til i Arbejdsgiverregeringens finanslov udspil.

Når den ambitiøse erhvervsskolereform skal føres ud i livet med en økonomi ramt af finanslovens besparelser, må politikerne udpege, hvilke opgaver lærerne ikke skal løse alligevel. De politiske mål og de medfølgende ressourcer skal hænge sammen”, lyder det fra Uddannelsesforbundets formand Hanne Pontoppidan i en kommentar til finanslovudspillet.

Erhvervsskolereformen blev vedtaget sidste år under Thorning-regeringen. De blå/”røde” partier bag undlod finansiering. Og undlod at fortælle at også denne reform – ligesom folkeskolereformen – blev finansieret ved en ny arbejdstidsaftale, hvor lærerne skulle undervise mere til samme løn.


Mere-mindre eller mindre -mere

I starten af oktober i år vedtog den “rød”/blå forligskreds så at bevilge 430 mio. kr. til erhvervsskolerne. Penge der skal tages fra ordblindeundervisning til voksne, social og sundhedsskolerne og det almene gymnasium.

Få dage efter forsvandt de samme penge imidlertid og flere til. Venstres arbejdsgiverregering besluttede med finanslovsudspillet at skære 8,7 milliarder på alle uddannelser de næste 4 år. Hvilket betyder over 500 mio.kr. på erhvervskolerne.

Får vi så mere-mindre eller mindre-mere? ” spørger unge fra Uddannelsesalliancen, der har taget initiativ til den fælles uddannelsesdemonstration d. 29.oktober mod raseringen af uddannelserne.

For det kan jo se ud som om de såkaldt ansvarlige og højtbetalte politikere ikke aner, hvad de har gang i. Men det gør de. De er på en bunden opgave, hvor de hele tiden har sagt at erhvervsskole- og SU reformen bare var starten. I forhold til EU Kommissionens 2020 plan er de danske uddannelser fortsat for dyre i forhold til resten af EU og EU’s budgetkrav. De skal harmoniseres og raseres nedad.


Fyrer lærere og lukke linjer

Også fra erhvervsskolernes rektorer lyder det, at det med de udmeldte nedskæringer ikke vil kunne leve op til politikernes løfte om erhvervsuddannelserne. Med de 2 procent grønthøsternedskæringer oveni de mange nye krav, vil mange af skolernes regnskaber gå i minus. Som nu engang er den vinkel skoleledelser ser verden på.

Det betyder fyringer af lærere, alene for Københavns Tekniske Skole drejer det sig om 25 lærere. Det betyder lukning af uddannelseslinjer og uddannelser, færre undervisningspladser, mindre undervisning.

Elever, lærlinge og studerende er blevet en vare i markedsøkonomien, hvor prisen skal presses ned så lavt som muligt. Og det er der mere-mere af i den nyliberalistiske uddannelsespolitik.

Dansk Arbejdsgiverforening, der står bag finanslovsnedskæringerne, udtaler at de dog gerne ser, at de uddannelser der retter sig direkte mod det private erhvervsliv ikke rammes så hårdt.

Uddannelsesalliancen protesterer 29. oktober

Fælles front mod nedskæringer: UddannelsesAlliancen demonstrerer 29. oktober i København og Aarhus
Deltag i debatten om situationen, samling og protest
7. november i København

Novemberkonferencen: På vej mod store klasseslag

 

Se også

Soldater til konkurrencestaten
Af Dorte Grenaa KPnet 21. september 2014

KPnet 24. oktober 2015

 

 

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne