Ryk mod venstre i Nordeuropa? Det britiske labour har valgt ny formand


Labourpartiet har valgt en ny formand, der vil rykke partiet ud af skyggen fra Tony Blairs nyliberale socialdemokrati Den 66-årige Jeremy Corbyn betragtes ligefrem som en trussel mod det britiske system.

jeremy_corbin.jpg

Er Corbyns sejr ved formandsvalget et tegn på, at der er forandringer og et venstreryk på vej i de reformistiske partier i Nordeuropa?

I Sydeuropa har et sådant ryk længe været synligt med f.eks. SYRIZA i Grækenland og Podemos i Spanien. Deres valgfremgange har ikke mindst været et resultat af, at de  gamle socialdemokratiske og socialistiske partier som regeringspartier forvandlede sig til indpiskere for EU’s nyliberale politik.

I Nordeuropa har en sådan proces også længe været undervejs.

Den har blandt andet afspejlet sig i Danmark i fremgang ved de seneste valg for Enhedslisten og det ny ’grønne’ Alternativet, for Miljøpartiet og Venstrepartiet i Sverige, for Miljøpartiet de Grønne og for Rødt i Norge ved lokalvalgene den 14. september, eller for Republikanerne på Færøerne.

Med valget af Jeremy Corbyn som leder er det  første gang, denne tendens for alvor slår igennem i et af de gamle socialdemokratiske regeringspartier. Hans forgængere fra Tony Blair til den seneste taber ved parlamentsvalget har alle undsagt ham. Blair kalder valget af ham for en opskrift på nederlag ved det næste valg. Otte medlemmer af Labours ’skyggekabinet’ har nedlagt deres poster

Og den konservative britiske premierminister David Cameron svinger sig op til at sige, at nu er Labour til fare for UK. På twitter skrev han efter valget af Corbyn:

– Labour er nu er en trussel for Storbritanniens nationale sikkerhed, for økonomien og for de enkelte familiers sikkerhed.

Corbyn har fået genoplivet det skrantende Labour med løfter om at stoppe den nyliberale hærgen, som gennemføres i UK og de øvrige EU-lande på det store flertals bekostning.  Det er helt i forlængelse af den politik SYRIZA vandt sin store valgsejr i januar måned på – selvom det havde en annullering af den græske statsgæld som punkt nr. 1.

Jeremy Corbin fører ligesom Alexis Tsipras de gamle socialdemokratiske illusioner med sig om at EU kan ændres indefra til noget progressivt.

De brød sammen med et brag for den græske regering – og for alle de venstrereformistiske partier i EU af samme type, blandt andet samlet i Socialistisk Venstreparti, som også Enhedslisten er medlem af.

Ved den bebudede folkeafstemning om britisk medlemskab af EU, som David Cameron har annonceret til maj 2017, ventes Corbyns Labour at føre kampagne for at UK bliver – sammen med Camerons konservative parti.

De norske marxist-leninister skriver om Corbyns valgssejr i netmagasinet Revolusjon:

”Jeremy Corbyn er en venstresosialdemokrat af den gamle skole: For nationaliseringer,  mod privatisering og modstander af krig og oprustning. Han stemte i sin tid nej til britisk EF-medlemskab og fordømte Blair og krigen mot Irak fra første stund. Manden har også i årtier været NATO-modstander, han har taget klart stilling for palæstinenserne og er en aktivist for miljø og mot racisme …”


Se hele Revolusjons analyse her

Corbyn blåser nytt liv i gamle Labour

KPnet 15. september 2015

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne