Umenneskelig førtidspensionsreform:  Langtidsparkerer syge i ‘ressourceforløb’

SRSF-regeringens nedskæringsreformer, vedtaget med et ’bredt folketingsflertal’,  har fået tid til at virke og deres reaktionære konsekvenser træder nu frem i al deres umenneskelighed. Det gælder f.eks. forholdene for mennesker der ansøger om førtidspension. V(DF)-regeringen kører direkte videre

Loven om førtidspension og fleksjob fra 2013 indførte bl.a. ‘ressourceforløbet’. Ressourceforløbet blev fremstillet som et positivt tiltag, der skulle bringe folk tilbage til arbejdsmarkedet. Den reelle funktion demonstreres nu tydeligt: Meningen er at trække sagerne ud i en uendelighed, mens de syge er parkeret på nedsat ydelse.

Ifølge loven om førtidspension må en kommune ikke længere tildele pensionen, før ”kommunen kan fremlægge konkret dokumentation for, at der er gennemført en relevant og individuelt tilrettelagt indsats i form af et ressourceforløb”.

I den senere tid er groteske eksempler kommet frem, hvor alvorligt syge eller nedslidte mennesker slæbes gennem undersøgelser efter undersøgelser for at kortlægge deres muligheder for at ”finde fodfæste på arbejdsmarkedet”.

I avisen Information den 28. juli  beskrives f.eks. situationen for den 56-årige Carol Rask fra Næstved på denne måde:
– Hun er tæt på at blive blind, fordi hun lider af en uhelbredelig bindevævssygdom, som også giver hende knuder i hænderne og åbne sår på kroppen. Men selv om sagsbehandleren har vurderet hendes arbejdsevne som lig nul, har hun fået afslag på førtidspension. I stedet skal hun deltage i et såkaldt ressourceforløb, der kan afklare hendes arbejdsevne.

Anders Ellegaard fra 3F i Næstved, hvor Carol Rask er medlem, siger bl.a.:
– Ressourceforløbene risikerer at ende som en udsigtsløs parkering, endda på en lavere ydelse….Det bliver borgerne ikke raskere af; det bliver de bare fattigere af.

Flere groteske eksempler kom frem efter at  TV2 Fyn havde bragt en sag op om ressourceforløb. TV-stationens facebookside strømmede over med vrede indlæg fra mennesker med lignende historier.

Der var f.eks Ewan O’Nell fra Assens, der har søgt førtidspension og nu er sat i sit andet ressourceforløb. Det første forløb vist,  at han havde en arbejdsevne på 8 minutter om ugen. I sit nye ressourceforløb arbejder han 8 minutter om ugen – fra sygesengen!

Ressourceforløbene bruges som ren forhaling for at undgå at bevilge førtidspensioner og fastholde folk på fattigdomsydelse eller forsørget af ægtefælle eller samlever.

Venstres politiske ordfører, Louise Schack Elholm har kun endnu en forhaling at byde på. Hun udtaler til sagen i Assens:
– Loven bliver ikke lavet om lige nu. Syge, der er for syge til at arbejdsprøves, skal i stedet klage til Ankestyrelsen.

De forskellige ‘reformer’ spiller sammen,  så situationer som sygdom og arbejdsløshed bringer de , der bliver ramt,  i frit fald uden sikkerhedsnet.

Bloggeren Martin Thiemke skriver meget præcist på sin facebookside:
– Assens Kommune er i mine øjne tegn på en syg kommune i et sygt samfund.

Det er helt utilstrækkeligt at rette ind på administrationen af loven ude i kommunerne, som f.eks. SF’eren Karsten Hønge udtalte til TV2:

– Der kan være behov for at kigge på, om kommunerne forvalter loven efter dens intention.

Alle nedskæringsreformerne må rulles tilbage!

Reformen om førtidspension og flexjob blev vedtaget i 2013 af Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti

Se også

Følger af førtidspensionsreformen: Mere privatisering og ulighed
KPnet 24. november 2014


Står på gaden med Førtidspensionsreformen: Utrygheds-regeringen i gang igen

KPnet 10. december 2013

Myter og fakta om reformen af fleksjob og førtidspension
KPnet 30. juni 2012

I skudfeltet for rød-blå nedskæringspolitîk: Angreb på førtidspension og fleksjob
Kommunistisk Politik 5, 2012

Netavisen 30. juli 2015

 

.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne