Om undtagelsestilstanden i Tunesien

Udtalelse fra Tunesiens Arbejderparti POT

 Efter terrormasssakren på fortrinsvis udenlandske turister i feriebyen Sousse er Tunesien blev erklæret i undtagelsestilstand. Tunesiens Arbejderparti – APKs søsterparti – har udsendt følgende undsigelse af undtagelsestilstanden og regeringens politik, som fører til dybere gældsætning og større terrorfare. Den truer resultaterne af folkeopstanden i Tunesien i 2011, der udløste ‘det arabiske forår’. Tunesiens Arbejderparti er en ledende kraft i Folkefronten, den trediestørste gruppe i det tunesiske parlament.Turistbyen Sousse: Terrormål

Regeringschefen i Tunesien har den  4. juli erklæret Tunesien i undtagelsestilstand for en periode på 30 dage gældende i hele landet på grundlag af dekret nr 50 fra 1978 af 26. januar 1978, en dag der er kendt som den ” Sorte torsdag “(*).

Denne beslutning, som ikke er baseret på forfatningen, kom efter en tale holdt af regeringschefen  der uddybede den forværrede sociale situation, den økonomiske krise og svækkelsen af sikkerheden, der er opstået med de to terrorattentater ved  Bardo-museet og  i Sousse.

Tunesiens Arbejderparti  følger nøje den hidtil dybeste krise som landet har befundet sig – og det

– udtrykker sin dybe bekymring over konsekvenserne af den undtagelsestilstand, der er dekreteret og den fare der eksisterer,  for at de sociale kampe og arbejderbevægelsen vil blive kriminaliseret

– mener, at de gentagne terrorangreb og den yderst skrøbelige regionale situation, især ved grænserne til Libyen, kræver en hurtig indsats for at få dem bragt til afslutning,  herunder afholdelse af en national konference mod terrorisme, med det formål at udvikle en klar samlet strategi for at bekæmpe dette fænomen.

– udtrykker bekymring over begrænsninger og trusler, der vil kunne blive rettet mod de grundlæggende frihedsrettigheder under påskud af at bekæmpe terrorisme.

– advarer magthaverne mod at vedtage yderligere ’smertefulde’ økonomiske foranstaltninger, dikteret af IMF som betingelser for at modtage den sidste lånerate ved årets udgang.

Sådanne foranstaltninger vil kun forværre situationen for de arbejdende klasser og uddybe afhængigheden  af udlandet .uden at repræsentere et forsvar mod terrorisme.

– mener, at vores lands sårbare situation  sætter spørgsmålstegn ved politikken for forarmelse og økonomisk afhængighed, der fremmer terrorisme, samt er en udfordring for regeringskoalitionen, hvor der  deltager  kræfter med affinitet i retning af opmuntring til terror.

– opfordrer det tunesiske folk og alle sociale, civile og progressive bevægelser til større årvågenhed og enhed i forhold til at fastholde, hvad vi har opnået gennem ofre og martyrier –  resultater der nu trues af angreb fra politikere og medier fra den fordrevne diktator og det gamle regime


Tunis 5. juli 2015

(*) Generalstrejken organiseret af UGTT d. 26. januar 1978 blev druknet i blod

Se også

Destabilisering med terror: Tunesiens Arbejderparti opfordrer til en bred folkelig modstand
Netavisen 21. marts 2015

Tunesiens Arbejderparti: Hilsen til det græske folk
Netavisen 6. juli 2015

 

Netavisen 13. juli 2015


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne