Flytter 40.000 job – hvis de ikke får lavere løn og skat


Ligesom Ryan Air truer fødevare-  og landbrugsindustrien med at  flytte yderligere 40.000 arbejdspladser ud af landet, hvis de ikke får deres vilje. Venstre regeringen er klar til at afhjælpe deres påståede problemer med for høje lønninger, for høje skatter og omkostninger og mangel på arbejdskraft.

 

Hver fjerde fødevarevirksomhed vil flytte produktion ud af landet, lyder truslen.  Det svarer til 40.000 job ud af 170.000, der i dag arbejder i fødevare-og landbrugsindustrien.

Arbejdsgiverne ved, at truslen om at flytte arbejdspladser ud af landet virker i en tid med arbejdsløshed, usikkerhed og hundredtusindvis uden for arbejdsmarkedet  og uddannelsessystemet.

Omkring 25 % af fødevare- og landbrugsvirksomhederne har allerede helt eller delvist flyttet deres arbejdspladser ud af landet. 

Det er ikke et erhverv, der skaber hverken vækst eller arbejdspladser. Tværtimod flytter de produktionen ud for at undgå dansk skat og  danske arbejdsmarkedsregler og kører dér med endnu større underbetaling og intens udnyttelse af arbejdskraften,  end de allerede gør herhjemme.

Det fik den forrige regering til at arbejde for Danish Crown slagteriernes såkaldte ”Bornholmer-model”, hvor slagteriarbejderne skulle gå ned løn og investere i virksomheden for at undgå at deres arbejdspladser blev flyttet til udlandet.  

At gå ind på  arbejdsgivernes krav giver imidlertid ingen garantier for,at de lader arbejdspladserne blive.  
 
 Den nye Venstre regering står på spring for at hjælpe fødevareindustrien. Det fremgår både af Venstres regeringsgrundlag og af miljø-og fødevareminister Eva Kjer Hansens (V) udtalelser.

Danmark har hårdt brug for et konkurrencedygtigt fødevareerhverv, der skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark – i samspil med vores natur og miljø. Regeringen vil snarest fremlægge en fødevare- og landbrugspakke, der bl.a. skal gøre det lettere at være landmand, fisker og fødevareproducent i Danmark, siger Eva Kjer Hansen.

Miljø- og fødevareministeren kunne have tilføjet, at regeringen er i fuld gang med at skabe nye reformer, der skal sænke mindstelønnen med pres fra langt lavere sociale ydelser, og som skal særge for  en langt bedre udnyttelse af de arbejdsløse og dem i arbejde.

Det er en omskrivning af fødevare -og landbrugsindustriens krav om en mobil arbejdsstyrke.

Se også

Efter folketingsvalget: Der er brug for skridt i nye retninger
Interview med APKs formand Dorte Grenaa

 

Netavisen 8. juli 2015

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne