Valg i Mexico: Politiske protester fængsles


Den 7. juni afholdtes et såkaldt midtvejsvalg i Mexico om 500 parlamentspladser og en lang række guvernør- og borgmesterposter. Den virkelige styrkeprøve stod imidlertid ikke mellem de rivaliserende partier i et fastlåst mexicansk to-blok-system, men mellem valgdeltagelse og en stor og landsdækkende boykot-bevægelse. Omkring 55 pct. af de stemmeberettigede blev væk.Tlapa: Massivt politiopbud under det mexicanske valg 7. juni

Den 7. juni afholdtes et såkaldt midtvejsvalg i Mexico om 500 parlamentspladser og en lang række guvernør- og borgmesterposter.

Den virkelige styrkeprøve stod imidlertid ikke mellem de rivaliserende partier i et fastlåst mexicansk to-blok-system, men mellem valgdeltagelse og en stærk boykot-bevægelse.

Studenterorganisationer, stærke fagforeninger som lærerne, der er under angreb fra regeringen,  og en stor del af venstrefløjen opfordrede til valgboykot i protest mod den korrupte socialdemokratiske PRI-regering og et militær og politi i alliance med narkokartellerne, der har gjort Mexico til noget der ligner en politistat under et stadig mere autoritært regime, anført af den dybt upopulære Pena Nieto.

I de sydlige provinser Oaxaca, Guerrero og Chiapas hersker reelt en militær undtagelsestilstand, en garanti for t valgene ikke var frie.

Op til valget blev omkring 25 venstreorienterede politiske aktivister og fagforeningsfolk blev myrdet, heriblandt Gustavo Delgado fra og en fremtrædende aktivist i kampen om opklaring af bortførelsen og de formodede drab på 41 mexicanske lærerstuderende, der har udløst en langvarig politisk krise. Gustavo Delgado var også medlem af den revolutionære folkefront og af APKs broderparti Mexicos Kommunistiske Parti (marxister-leninister).

PCM(ml)opfordrede til valgboykot og deltog meget aktivt i dens organisering.

Valgdagen  viste en  politistat i funktion.  Militær og politi og såkaldte sikkerhedsstyrker gik til angreb på de politiske protester flere steder i landet.

I Guerrero dræbtes  kammerat Antonio Vivar Díaz – en mexicansk helt og martyr i folkets kamp, som PCM(m-l) konstaterer.

I det nærmest besatte Oaxaca blev en protestmarch angrebet og 71 deltagere anholdt. Der sidder stadig 22 fængslet efter beslutning fra statsanklageren. PCM(ml) har indledt en kampagne for at få dem betingelsesløst frigivet. De er uretfærdigt fængslet, politiske fanger, som er spærret ind for at protestere mod et unfair valg.

De officielle tal fremviser en lille  valgsejr til Pena Nieto , og har også en historie om, at det upopulære bloksystem skulle være brudt i en enkelt stat med valget af en kandidat uden for de store partier,  den karismatiske  ’El Bronco’ – Jaime Rodriguez Calderon – til guvernør i industricentret Nueva Leon.

Men hvor omfattende valgboykotten var i forhold til stemmetallene oplyses ikke. Der lyves om valgdeltagelsen.  PCM(ml ) erklærer at  den var en stor succes og en massernes sejr over borgerskabets valgfarce og et skridt mod revolution. I avisen  Vanguardia Proletaria konstateres det, at præsidentens erklæringer om høj valgdeltagelse og at valget var et mønsteeksempel på demokrati  er rent opspind.

Boykotten var meget omfattende, både i form af dens mere  individuelle og passive udtryk ved afvise trykket for st stemme på de traditionelle partier, men først og fremmest gennem den  organiserede boykotbevægelse i mange dele af landet.

Det anslås at omkring 55 pct. af de stemmeberettigede undlod at deltage i valget.

Parolen om boykot blev fulgt i stort omfang. Protesterne var massive, og taler om fornyet og forstærker massekamp. Dee ikke vil blive kuet af det stadig mere autoritære præsidentstyre.
Mere om det mexicanske valg

Boykotbevægelsen prægede søndagens valg

Modkraft
Se også

Retfærdighed for Gustavo Delgado – mexicansk revolutionær aktivist myrdet af myndighederne

Blandt marxist-leninister i Mexico City
KP 2, 2015

De rige får det igen som de vil have det med Mexicos olie
Netavisen 20. januar 2014

 

Netavisen 20. juni 2015

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne