Industriens indtjening buldrer derudaf

Konkurrenceevne og overskud buldrer derudaf for de store virksomheder, og sådan ønsker industrien at det skal fortsætte under den kommende regering – blå eller ‘rød’.

 

Det er Dansk Arbejdsgiverforening og Dansk Industri der sætter valgdagsordenen. Op til valgkampen besluttede de, at fokus skulle ligge på manglen på arbejdskraft og behovet for lavere lønninger og lavere sociale ydelser for at skabe vækst.

Hvad der ikke skal tales for meget om efter milliardstore skattelettelser og vækstpakker til erhvervslivet er, at indtjeningen, formuerne, konkurrencen alt sammen buldrer derudaf. Det viser den ene økonomiske opgørelse efter den anden.

Dansk industrie’s konkurrenceevne i forholdet til udlandet er den bedste i 20 år ifølge nyeste analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Det skyldes ikke mindst, at dansk industri har:

  • Gennemført brutale fyringsrunder. Siden 2008 er der alene i industrien skåret 70.000 job

  • Effektiviseret i ekstrem grad sammenlignet med konkurrenterne i udlandet

  • Bruger mindre på lønandelen, der er faldet siden 1966 frem til laveste nivo i dag i 2015

  • Ikke haft bedre konkurrenceevne målt på løn i forhold til udlandet siden 1995

Dansk erhvervsliv holder aktiefest og aktionærerne jubler

Allerede i første halvdel af 2015 har udbyttebetalingerne fra de danske børsnoterede selskaber slået alle tidligere rekorder.

De danske børsnoterede virksomheder har i årets første fire måneder udbetalt ordinært udbytte for 35 mia. kr. Det er det dobbelte af udbyttebetalingerne i 2005, viser en aktuel opgørelse fra Nationalbanken.

Sammenligner men med samme periode sidste år, er det en stigning på 24 pct. til foreløbig 72 mia.kr. Novo Nordisk, A.P. Møller-Mærsk og Danske Bank udtalte 23 mia.kr til deres aktionærer i ordinært udbytte, skriver Nationalbanken i opgørelsen.

Danske Bank har alene udbetalt 5,5 mia.kr. og er oppe på niveauet fra før krisen i 2008, godt hjulpet af statens million kontanthjælp i form af diverse bankpakker.

Men det er ikke kun det ordinære udbytte, der har fyldt investorernes tegnebøger. A.P. Møller-Mærsk har i år udbetalt ekstraordinært udbytte på 36,7 mia. kr.

Investorerne får således her i foråret ekstreme formuer foræret, som kan trækkes ud til forbrug eller anvendes til geninvestering i værdipapirer. Her kan det virkelig ikke betale sig at arbejde.

I Vestas får topchefer ikke alene millionlønninger men kan også inkassere Vestasaktier kvit og frit for 159 mio. kr.

I Lego koncernen sang og dansede direktøren en Lego-reklame sang, da han i starten af året aflagde regnskab med et overskud på 7 mill.kr og for 2014. Hvilket var med at forøge Danmarks rigeste familie Kirk Kristensen formue til knap 100 milliarder kr.

Netavisen 14. juni 2015


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater