Begge blokke går privatiseringsvejen – hånd i hånd med EU og TTIP 

 

Endnu et eksempel på EU’s ‘effektivisering’ er kommet frem i lyset. Det private firma Forenede Care – privatiseringens fyrtårn – er blevet smidt ud af plejeområdet i Syddjurs Kommune på grund af lemfældig og potentielt livstruende behandling af stedets beboere.
Men hverken ‘rød’ eller blå blok ryster på hånden. De siger ja til EU’s handelsaftale TTIP der åbner op for tvangsprivatisering af alt hvad private firmaer kan tjene penge på.

Valgkommenter – Dag 10

 

Plejecenter Søhusparken i Syddjurs Kommune er et helt aktuelt eksempel på hvad privatisering betyder i praksis, gennemført efter nyliberalistiske principper og Moderniseringsstyrelsens opskrift på ‘bedre velfærd’. Ikke et emne nogen af EU-politikerne har lyst til at berøre i valgkampen, hvis temaer er topstyrede og nøje udvalgt. Det gør det ikke mindre væsentligt.

Søhusparken i Ebeltoft var et de plejecentre der blev udtaget i 2011 af den dengang nydannede regering. Der skulle åbnes op for EU’s ønsker om udvidet privat overtagelse af områder i samfundet der kunne tjenes penge på.

Søhusparken blev overladt til virksomheden Forenede Care i 2012, og lige siden har den været en sort plet på embedslægernes landkort. Der har hverken været styr på medicin eller behandling og der blev begået fejl der kunne koste liv. Der er generelt alt for få ressourcer og mangel på uddannet personale.

Tidligere på året var det plejehjemmet Bøgeskovhus i Aarhus Kommune der var i søgelyset med fuldstændig tilsvarende problemer. Stedet er også udliciteret og drevet af samme Forenede Care. Også her fandt embedslægen ”alvorlige fejl og mangler, som indebærer risiko for patientsikkerheden”.

Efter at have brugt 300.000 kr på en evalueringsrapport besluttede Syddjurs Kommune d. 3. juni at fratage Søhusparken fra Forenede Care og lægge det tilbage i offentlig drift.


TTIP vil gøre afprivatisering ulovligt

Handel- og investeringsaftalen TTIP er EU’s superredskab til at sikre ønskebetingelser til de største virksomheder.

Herunder også privatisering og afskaffelse af demokratisk indflydelse på samfundets indretning. TTIP vil åbne helt op for privat overtagelse af hvad som helst. Og de danske repræsentanter i forhandlingerne har ikke forsøgt at undtage nogen områder.

Et særlig pointe det er værd at bemærke sig er, at når først et samfundsområde er sendt ud på markedet er der ingen vej tilbage. Lever vi under TTIP’s aftalesystem ville det være helt ude af billedet for Syddjurs Kommune at få plejecenter Søhusparken tilbage som offentligt drevet.

Ikke alene skal der tjenes penge med de følger det giver for standard og pleje, indbyggerne i Syddjurs Kommune vil også miste enhver indflydelse på hvordan stedet skulle drives. Ingen i kommunen vil kunne stilles til ansvar.

TTIP vil også betyde at hvis en kommune fastholder deres plejecentre som kommunalt drevet kan multinationale plejefirmaer lægge sag an mod kommunen for unddragelse af en forretnings- og profitmulighed.

Begge blokke er fanatiske EU- tilhængere, og begge blokke har en helt ukritisk holdning til TTIP.

Læs også

Svensk plejehjems-snylter til Kolding
Dorte Grenaa KPnetBlogs 7. maj 2015

Privatisering: Tyveri for milliarder sat i system af EU
Netavisen 19. november 2014

Om ‘markedsmodning’ på ældreområdet, socialområdet og sundhedsområdet
Offentlig-privat samarbejde om drift af plejecentre
Udbudsportalen maj 2012

 

Netavisen 4. juni 2015

 

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne