Essensen af TTIP: Stopper forbud mod hormonforstyrrende stoffer

I 2009 vedtog EU en lov om at der skulle indføres et forsigtighedsprincip overfor hormonforstyrrende stoffer, der er livsfarlige og bl.a. truer kommende generationers hjerneudvikling. Stoffer der ikke var bevisligt uskadelige skulle forbydes. Det er nu afsløret hvordan kemiindustrien og EU-kommissionen har fået stoppet lovgivningen og bruger TTIP-forhandlingerne som pressionsmiddel.


Hormonforstyrrende stoffer er overalt – EU og TTIP vil bevare dem der. Foto: Mkittekat

Vi er omgivet af dem overalt. De findes i emballage, kosmetik, pesticider, elledninger, gulvmaterialer mm.

De har hormonelle virkninger og går direkte ind i det menneskelige system. Videnskabelige undersøgelser påviser at de kan være skyld i bryst- og testikelkræft, diabetes, overvægt, nedsat frugtbarhed og ikke mindst påvirke børns hjerneudvikling og nedsætte evner og intelligens.

I en rapport har journalist Stephane Horel og Corporate Europe Observatory afdækket spillet i EU’s kulisser, der nu har ført til at EU har forhalet behandlingen og erstattet forbud med en såkaldt evalueringsproces. Denne proces er lagt an til at trække ud til langt hen i TTIP-forhandlingerne eller til efter vedtagelsen af TTIP.

Kun 18 dage efter TTIP-forhandlingernes start tog EU-komissionen lovforslaget om de konkrete forbud af hormonforstyrrende stoffer af bordet ‘af hensyn til den kemiske industri og den internationale handel’.

Man oprettede en ny arbejdsgruppe – sundhedsdirektoratet – med en kraftig repræsentation fra industrien, der arbejder for at fastholde et system med grænseværdier i forhold til stofferne fremfor forbud.

Efterfølgende har kommissionspræsident Claude Juncker flyttet hele sagsbehandlingen fra miljødirektoratet der stod bag lovforslaget på basis af WHO’s forskning over til det nye sundhedsdirektorat, hvor industrien har styringen.

Regeringen: Ingen kommentarer før efter valget

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen står for en total ukritisk holdning til TTIP. Han har igen og igen garanteret at der på ingen måde vil ske forringelse af standarderne indenfor miljø eller andre områder, ligesom EU-kommissionen påstår det samme.

Denne sag afslører løgnen og skærer ud i pap, at TTIP’s hele idé er at sikre større profit for monopolerne på bekostning af alle andre hensyn.

Mogens Jensen har ”ingen kommentarer” til sagen – han er i valgkamp. Endnu et emne hober sig op i bunken ‘det taler vi ikke om’.

For de hormonforstyrrende stoffer findes der ingen grænseværdier. Selv ganske små mængder kan have ødelæggende virkning.

På trods af vægtig videnskabelig dokumentation er sagen om de hormonforstyrrende stoffer nu parkeret i den langstrakte evalueringsproces – mens kemiindustrien og de styrende kræfter i EU-systemet håber på at TTIP bliver gennemført og fastsætter sine egne love og regler.

Læs mere her

Industrien bruger TTIP til at bremse EU’s hormonforbud
Jørgen Steen Nielsen Information 2. juni 2015

A Toxic Affair: How the chemical lobby blocked action on hormone disrupting chemicals
Corporate Europe Observatory 19. maj 2015
Se også temaet

Alt skal privatiseres og under de multinationales kontrol
Sig NEJ til handelsaftalerne TTIP, CETA og TISA

Netavisen 2. juni 2015

 

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne