Valgkamp er kamp mod privatiseringer, nedskæringer, krigsfly…

 


Det er ikke det, der siges i valgkampen, der er det vigtigste. Det er det som holdes udenfor.
Leder
Kommunistisk Politik 5, 2015

Valgkampen bliver stadig mere skinger, mens millioner postes i annoncer og spindoktorer på overtid, og det offentlige rum forurenes af tvivlsomme budskaber fra partierne og deres frontfigurer.

De rigtig seriøse spørgsmål holdes uden for synsfeltet. F.eks. den intensiverede oprustning og det mørklagte indkøb af pansrede mandskabsvogne for fem milliarder kr. eller de planlagte 30 milliarder til krigsfly. Begge dele især tænkt til brug uden for Danmarks grænser.

Eller Danmarks rolle i den ny kolde krig i Europa og deltagelse i NATO’s fremrykning til Ruslands grænser. Eller den planlagte suverænitetsafgivelse ved dansk indtræden i EU’s bankunion.

Eller for at tage nogle mindre ting: F.eks. bevæbningen af politiet i København med synlige maskinpistoler, der fremvises på gaderne og i Fælledparken 1. maj som bekæmpelse af terrorister.

Det er ikke mindst et signal til arbejderne og befolkningen om, hvem der har magten, og hvem der kan bruge den.

Eller f.eks. medicinprisernes himmelflugt, som vælter sundhedsbudgetterne. Eller den stadige stribe af konkurser for privatiserede offentlige ydelser – fra plejehjem til børneinstitutioner.

Alle disse store og små sager – og mange andre med dem – søges holdt ude af valgkampen af begge bloggene og forties eller nedtones i mainstreammedierne, der er en del af det af det politiske spil i det borgerlige demokrati.

Blokkene er nemlig grundlæggende enige i alle disse spørgsmål. De siger begge:

Flere penge til militær, politi og lov-og-orden. Et flertal af danskerne er imod både krigene og oprustningen. Men ikke ’rød’ og blå blok.

Flere udliciteringer og privatiseringer i et hurtigere tempo.
Kommunalreformen og oprettelsen af regionerne tog sigte på at fremme privatiseringsprocessen. Hvor der er udliciteret og privatiseret er det generelt blevet dyrere og dårligere. Det viser alle hidtidige danske erfaringer – og det har New Zealand og Sverige, der er lidt længere fremme end Danmark, bevist til overmål.

Nu melder blå blok ud, at man vil nedlægge de fem regioner, som det kostede milliarder at etablere i 2007, da de 13 amter blev nedlagt. Nogle af amternes funktioner gik over til kommunerne, med stærkt negative konsekvenser. – som hele handikapområdet, der blev hårdt ramt af reformen.

Regionerne står nu kun for sygehusdriften, og den skal ifølge blå blok overdrages til ’5 sundhedsfællesskaber’ med ’professionelle bestyrelser’.

Strukturreformen var en genvej til privatisering af hele sundheds- og plejeområder. Regionernes nedlæggelse vil være et springbrædt for totalprivatisering af hospitalsvæsenet. En kommende Løkke-regerings ’Dong-projekt’.

’Rødt’ og blåt i dansk politik er grundlæggende enige i retningen og i gennemførelsen af EU’s nyliberale økonomiske politik. Uenighederne drejer sig om tempo, om taktik, ikke om principperne.

De har præsteret den ene nedskæringsreform efter den anden. Hver evig eneste gang er det arbejderne, folk på overførselsindkomster fra arbejdsløse og bistandsmodtagere til pensionister, der har betalt, mens kapitalisterne har fået skattelettelse på skattelettelse.

De to blokke er begge garanter for mange flere nedskæringsreformer, mere krig og militarisering, flere privatiseringer, generelle lønnedgange og forringede levevilkår for de mange – og for mere guld til de rige.

Derfor må valgkamp være kamp mod privatiseringer, nedskæringer, krigsfly … Og så videre.

Læs hele Kommunistisk Politik 5, 2015 i pdf her
Se også

Folketingsvalg 2015: Stem blankt!
Af Arbejderpartiet Kommunisterne APK

Netavisen 15. maj 2015


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne