Folkebevægelsen kræver folkeafsteming om dansk deltagelse EU’s bankunion

Mens begge regeringsalternativer og EU-flertallet i folketinget vil have en folkeafstemning om ‘retsforbeholdet’ hurtigt efter det kommende folketingsvalg, forsøger de samtidig at luske dansk deltagelse i EUs bankunion igennem uden en folkeafstemning – på trods af at den betyder suverænitetsafgivelse og binde Danmark i endnu høre grad til den euro, som danskerne har sagt nej til.

Men hvis Danmark skal med i EU’s bankunion skal beslutningen træffes af danskerne. Ikke af folketinget, som før har villet have danskerne med i euroen og meget andet, flertallet siger Nej til. Det fastslår Folkebevægelsen mod EU i en udtalelse.

Folkebevægelsens landsledelse har vedtaget følgende udtalelse:

Ja til folkeafstemning om EU’s bankunion – Nej til bankunionen!

Tilslutter vi os bankunionen, vil det ikke længere være danske myndigheder, der beslutter, om danske banker skal lukke eller ej.

Ved at deltage i EU’s bankunion kan vi, de danske bankkunder og skatteydere, blive pålagt at betale for afviklingen af ustabile banker i eurozonen. Det kan koste os dyrt, da mange af EU’s banker er oppustede og der er stor risiko for flere og dyre redningsaktioner for banker i EU.

Sverige og Storbritannien har takket nej til EU’s bankunion. Det bør Danmark også gøre.

Men det ser ud til, at et flertal på Christiansborg vil forsøge at få Danmark med i bankunionen.Justitsministeriet er derfor i gang med, at undersøge, hvorvidt de mener, der er tale om suverænitetsafgivelse ved en dansk indlemmelse i bankunionen.

Vi glæder os til at se resultatet, men uanset hvad Justitsministeriet når frem til, er vi i Folkebevægelsen mod EU ikke i tvivl:

Den danske befolkning bør være dem, der bestemmer om vi skal med i EU’s bankunion eller ej.

Folkebevægelsen forsøger at rejse den debat om bankunionen, som de to regeringsalternativer er enige om at undgå. På et debatmøde den 21. marts i København blev bankunionen taget under grundig behandling fra juridiske, økonomiske og politiske vinkler på Folkebevægelsen.

De tre oplægsholdere var Helge Rørtoft-Madsen og de to professorer Jesper Jespersen og Finn Østrup.

Den ca halvanden time lange video fra mødet gengiver de tre oplæg – med et væld af argumenter om konsekvenserne ved dansk deltagelse i bankunionen.

Se mere

Video fra Folkebevægelsen mod EU: Bankunionen forklaret
Netavisen 23. marts 2015

Netavisen 28. marts 2015


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne