Ryanairs første forsøg på flyvning fra København: Flot aktion forsinkede afgang i 3 timer

Ryanair forsøgte d. 18. marts at starte flyvning op fra Kastrup lufthavn. En større gruppe ansatte i lufthavnen befandt sig på asfalten ved gaten, der var problemer med at skaffe brændstof og flyet endte med at blive 3 timer forsinket.


Demonstranter markerede modstanden mod Ryanair. Fotos: Jan Lars Nielsen

Ryanair har sat en offensiv ind mod kollektive overenskomstaftaler og dumper konsekvent løn- og arbejdsforhold verden over. Det er en principiel kamp at stå i mod firmaet og dets fodfæste i Danmark, og kampen føres tilsvarende i andre lande.

I dag forsøgte Ryanair at gennemføre sin første flyvning fra København, men det skete ikke uden forhindringer. Dagen i gennem har der været demonstrationer af forskellig art.

Under forsinkelsen tilkaldte piloten efter sigende politiet til lufthavnen og Ryanair truede med at sagsøge hver enkelt lufthavnsansatte, der befandt sig i nærheden af flyet. Politiet kom til stede, men forlod hurtigt stedet igen.

Ryanair bruger flittigt retssager som et våben mod de ansatte, der i deres ansættelseskontrakter har forbud mod at udtale sig til medierne om deres arbejdsforhold. Gør de det alligevel venter en retssag. Ryanair er også involveret i en række retsager der anlægges imod firmaet.

I Frankrig er det lykkedes at få en sejr over flyselskabet, der nu har trukket sig ud af landet, og også opgivet flyvningen der med base i andre lande. Det skete efter stor faglig modstand og en retssag. I Frankrig forsøgte Ryanair at fortsætte under irske regler, og piloter og stewardesser arbejdede gennem denne konstruktion uden sygeforsikring og betalte ikke skat i Frankrig.

I 2014 faldt den endelige franske dom mod Ryanair, da de blev dømt til at efterbetale 60 millioner kroner – til blandt andet sygesikring og pension.

Ryanair benytter sig overalt af den såkaldte ‘regelshopping’ og truer nu også med at flyve på Danmark efter denne model.

LO har varslet konflikt med Ryanair, men kun hvis de får Arbejdsrettens ord for, at selskabet handler i strid med dansk arbejdsmarkedslovgivning. Denne afgørelse forventes d. 26. marts.

Ryanair lægger til gengæld pres på ved at true med at indbringe ‘den danske model’ for EU-domstolen, hvis ikke den danske arbejdsret kender sympatikonflikterne ulovlige.

 

Læs også

Valg og klassekamp
Netavisen 13. marts 2015

Netavisen 18. marts 2015


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne