Et system i forrådnelse: Planlagt forældelse – et kapitalistisk princip

Holder dine hårde hvidevarer, printeren eller computeren i kortere tid end forventet, så er det ikke et uheld. Der produceres stadig flere varer med indbygget og planlagt kortere levetid

Den enkelte samfundsborgers liv og færden bliver registreret og overvåget i hoved og røv – fra indkøbs- og madvaner til færden i trafikken og på nettet – og oplysningerne gemmes i årevis.

Til gengæld er den kapitalistiske produktion omgærdet af stort hemmelighedskræmmeri. Offentligheden skal nødigt have kendskab til hvordan og med hvad og efter hvilke metoder, varerne bliver til og afsættes på.

Fra den dominerende brug af alskens usunde stoffer til konkurrencekampen om råvarer og afsætningsmarkeder er virksomhedernes (:monopolernes) praksis lukket land. Som regel er hemmelighedskræmmeriet beskyttet af lovgivning.

Derfor rystes offentligheden (’forbrugerne’) igen og igen af fødevareskandaler og industrielle katastrofer. Skadevirkningerne af den industrielle fødevareproduktion er underbelyst og forties. Nye metoder som brug af GMO-teknik sniges ind overalt.

Mens forbrugerne gøres ansvarlige for en ’uforsvarlig vækstfilosofi’ og ’brug-og-smid-væk-kulturen’ holdes den kapitalistiske produktion stort set fri  af kritik – selvom det er dens jagt efter profit, der er den afgørende årsag til rovdrift på og ødelæggelse af både mennesker og natur.

Netavisen 5. marts 2015

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne