Nej til det igangværende militærkup

Af Burkina Fasos Demokratiske Ungdomsorganisation
OJD


Torsdag den 30. oktober 2014 satte Burkina Fasos folk, og især dets ungdom, med en opstand en stopper for kaptain Blaise Compaorés diktatoriske regime, der har varet i 27 år. Denne bevægelse er kulminationen på en langvarig kamp, der til tider har været latent, undertiden åben, siden hans blodige magtovertagelse den 15. oktober 1987.

 

 OJD under protest i maj 2014

Under Blaise Compaorés lange herredømme er han aldrig hørt op med at udgyde Burkina Fasos befolknings og dets ungdoms blod. Heller ikke  under disse begivenheder, der har kostet mindst 30 døde, hovedsageligt unge mennesker, herunder fem (5) af vores kammerater.

Burkina Fasos Demokratiske Ungdomsorganisation sender de dræbtes familier og deres nærmeste den dybeste medfølelse. Vi sender en glødende  hyldest til disse værdige martyrer, der er faldet på slagmarken for demokrati, retfærdighed og virkelige sociale fremskridt.

Med sin patriotiske og revolutionære kamp viste vores ungdom menneskene i vores land og i verden som helhed, at den er den retmæssige arving til vores folks traditioner for kampe og ofre.

De unges tapperhed og beslutsomhed i denne opstand  har kun sit modstykke i deres tørst efter forandring, det er ophobet af elendighed, fattigdom, sult, arbejdsløshed; kort sagt de manglende udsigter. De unges kamp er derfor ikke blot en kamp for at få nogle andre mænd til magten, det er et offer, der udspringer af vores unges forhåbninger om social velfærd og frihed.

Med Blaise Compaorés diktatoriske regimes fald rejser spørgsmålet om statsmagten sig frontalt. I denne situation har hæren, angiveligt på befolkninens opfordring, endnu engang beslaglagt mere politisk magt. Tidligt på eftermiddagen den 31. Oktober 2014 blev det meddelt, at oberstløjtnant Isaac Adiz, næstkommanderende i præsidentens sikkerhedsstyrker RSP, en privat milits i Blaise Compaorés hær, er udnævnt til statsoverhoved og til at gennemføre en politisk overgangsproces.

Dette kup er i strid med befolkningen i Burkina Fasos og ungdommens ønsker, hvis hovedsagelige politiske erfaring begrænser sig til militærkup siden hæren trådte ind på den politiske scene med et første kup i januar 1966. Siden er vores land gradvist sunket ned i politisk vold, begrænsning af frihedsrettighederne og udplyndring fra Blaise Compaorés diktatoriske regime. Ungdommen er ikke gået på barrikaderne mod Compaoré-regimets undertrykkelse for at blive belønnet med et nyt kup.

Den folkelige opstand den 30. oktober 2014 er Burkina Fasos folks og dens ungdoms værk. Den politiske overgang skal derfor ledes af folket hen mod skabelsen af et styre, der inddrager alle sociale og politiske kræfter, der har deltaget i denne bevægelse og i det oprør, der i årevis har stået på i Burkina Faso – især da sagen om Norbert Zongo.

RSP er en særlig undertrykkende militærenhed til beskyttelse af Compaoré-familien, der har spredt terror og ødelæggelse i mange familier og udgydt vort folks blod, inklusive den 30. oktober. 2014.  Den kan ikke sikre en politisk overgang i Burkina Faso. Den skal simpelthen opløses.

Dette er grunden til, at ODJ

– på det kraftigste fordømmer det igangværende statskup

-appellerer til de politiske og sociale kræfter i vores land om at forene sig for at afvise denne afsporing

– opfordrer de unge til at mobilisere omkring det for at styrke kampen lige indtil vores dybeste forhåbninger er indfriet.


Leve ODJ! Leve Burkina Fasos  modige og revolutionære ungdom!

Frem mod  et frit og demokratisk Burkina Faso!

ODJ’s landsledelse

Note: Norbert Zongo (Juli 1949 – 13. december 1998) var udgiver og redaktør af avisen  l’Indépendant i Burkina fase. Han blev myrdet da hans avis begyndte at undersøge mordet på en chauffør, som havde arbejdet for præsident Blaise Compaorés bror.

Se
Resolution om den revolutionære udvikling i Burkina Faso
IKMLPO, Kommunistisk Politik 11, 2000

Oversat fra fransk af Kommunistisk Politik efter pdf her

Dokumenter:

Interview med lederen af ODJ:
Dr André Tibiri, Président de l’ODJ : « Les masses savent que Blaise ne peut plus répondre à leurs besoins »
September 2013

1er MEETING NATIONAL DE L’ODJ : Pour un changement révolutionnaire
14 juni 2014

Se også

Burkina Faso: Folkelig opstand og militær magtovertagelse
Netavisen 2. november 2014

 

Netavisen 2. november 2014


Dette er en artikel fra KPnet.
Se flere artikler og følg med på

KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES
– eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne