Dan Parks og Dansk Folkeparti

Dansk Folkeparti og dets filial Trykkefrihedsselskabet forsøger at gøre støtte til den racismedømte svensker Dan Parks og hans ‘kunstværker’ til et principielt spørgsmål om ytringsfrihed og sørger for at udstille og reklamere for de ‘værker’, han i Sverige er dømt for at sprede had mod folkegrupper med. Udstillingen i København har vakt protest – blandt andet fra folk med afrikansk baggrund

Billedkunstneren Jens Galschiöt har tidligere anmodet da danske folkefringsmedlemmer om at protestere mod undertrykkelse af Galschiöts værker – og dokumenterer herunder Dansk Folkpartis hykleriske dobbeltmoral om ‘ytringsfrihed’´som et dække over racisme og reaktionær hetz

 Protest mod Dan Parks-udstilling Foto Erling Skov Madsen

 

Hykleri? DF støtter Dan Parks men nægter at kæmpe for dansk kunstners ytringsfrihed 


Pressemeddelelse fra kunstneren Jens Galschiöt


…”du burde henvende dig til folketingsmedlemmer, som ikke er svinehunde… Jeg skal nok, som jeg ofte har gjort i forskellige sammenhænge, selv protestere overfor regeringen i Kina, men det bliver aldrig i livet med dig som mellemmand. Vorherrebevares!”
 Med venlig hilsen Søren Espersen.

Sådan lød svaret fra Dansk Folkepartis udenrigspolitiske ordfører, MF Søren Espersen, da hans parti og den daværende danske regering, i 2009 blev anmodet om støtte til indrejse i Hong Kong for kunstneren Jens Galschiøt. Kunstneren var inviteret dertil af Hong Kongs af demokratibevægelsen for at holde taler og reparere skulpturen ’skamstøtten’, et mindesmærke for Tianamen-massakren og er byens symbol på ytringsfrihed.

Den manglende reaktion førte til at kunstneren blev nægtet indrejsetilladelse og sendt på et fly hjem – selvom Danmark har aftale om visumfrihed med Hong Kong. Et klart eksempel på Hong Kongs (og Kinas) holdning til ytringsfriheden.

Den daværende regeringen, Dansk Folkeparti og Trykkefrihedsselskabet var påfaldende tavse i sagen. Det var de også i 2008 da kunstneren blev nægtet adgang til Hong Kong hvor han gennem kunsten skulle støtte ytringsfriheden i forbindelse med de olympiske leje i Beijing.


Sagen giver anledning til en række spørgsmål til ytringsfrihedens mest højtråbende fortalere
:

* Med kommentaren ”du burde henvende dig til folketingsmedlemmer, som ikke er svinehunde…” menes der så at Dansk Folkeparti kun støtter kunstnerisk ytringsfrihed for kunstnere der er ukritiske overfor partiet?

* Hvorfor er det vigtigere for DF at kæmpe mod Sveriges censur af den svenske kunstner Dan Parks, end det er at støtte en dansk kunstners mulighed for at udstille i Hong Kong?

* Hvorfor er trykkefrihedsselskabet mærkbart mere forargede over at jøder ikke kan gå med kalot på Nørrebro, end at muslimer med tørklæder dagligt bliver antastet og tilsvinet af danskere i det offentlige rum?

Afrofobi: Had til afrikanere – Protest ved Dan Park-udstilling – Rosendahlsgade, Østerbro, København 27 oktober 2014 Foto Erling Skov Madsen

Se også

Erling Skov Madsens billedserie fra protest i Rosendahlsgade her

Erling Skov Madsens billedserie fra protest ved Hornsleth and Friends i Bredgade her

Netavisen 28. oktober 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne