Fredsfestival Aarhus 2014: Stop krigspolitikken!

To dage efter at Danmark igen gik krig under USA’s ledelse holdt Århus mod Krig og Terror fredsfestival med fokus på den uendelige terrorkrig og opbygningen af en bred og folkelig modstand i mod den. Fredsfestivalen startede med en demonstration gennem byen. Krigsmodstanden markerede sig også andre steder i landet i løbet af ugen.

Se billeder og video fra dagen og fredsforsker Jan Øbergs indlæg på video

Fotos Kommunistisk Politik

Demonstrationens grundlag var Stop Krigspolitikken! Nej til krigsfly – Ja til velfærd. Den blev anbefalet af APK, EL, DKP, KPiD, KP og LO Århus.

Krigsmodstanden på gaden – video fra KPnetTV

 

Krigsmodstanden gik også på gaden i København og Odense i denne uge. D. 30. oktober blev den første krigsmodstand markeret udenfor Folketinget ved en hasteindkaldt protest.

I København demonstreredes den 4. oktober også for støtte til kurdernes kamp i den af IS omringede by Kobani. Den danske regering sender krigsfly og soldater angiveligt i krig med Islamisk Stat. Men den vil ikke støtte kurderne i den autonome region Kojave og byen Kobane, som trues med at blive indtaget af IS med alle de forfærdelige konsekvenser, det vil have.

Se KPnetTVs reportage med protester landet over her

Fredsfestivalen tema: NATO betyder oprustning og krig


Fredsfestivalen blev åbnet med et indlæg, der introducerede festivalens tema om NATO’s krige og et Danmark, hvor politikerne netop har trukket os ind i en ny krig i Irak og Syrien. Et land med politikere der ønsker at opfylde alle USA’s ønsker om oprustning, agression og krigsforberedelser og en verden hvor den ene terrorkrig følger efter den anden.

Hvad stiller vi op mod den uendelige krigspolitik, om krigsbeslutninger uden debat og mod den reelle fare for en tredie verdenskrig?

Hele landet var inviteret og fredsfestivalen lagde op til fælles inspiration om retningen for den så voldsomt nødvendige mobilisering og bevægelse.

Tine Spang Olsen fra Århus mod krig og Terror indledte fredsfestivalen

Læs oplægget bragt på Stop Terrorkrigen her

Mange fredsgrupper fra hele landet deltogSolvejg fra Kvnder i Sort i Skive fortæller om gruppens gadeaktioner

Fredsfestivalen samlede omkring 80 mennesker og en række organiserede grupper var repræsenteret fra mange egne af landet. Der var bl.a. Fredsvagten ved Christiansborg, Randers mod Krig og Terror, Valby- og Sydvest mod Krig, Kvindernes internationale Liga for Fred og Frihed fra Skive/Aarhus, Kvinder i Sort, Aldrig mere Krig, Fredsministeriet, Boykot Israel, Pink Army ARTillery og Århus mod krig og Terror.

Fredsforsker Jan Øberg: Danmark fra bøllestat til konstruktiv aktør i verden

 

Øberg fulgte op på fredsfestivalens tema om oprustning og krigsfare. Om Danmarks udvikling til at være en af USAs nærmeste allierede – fra bombningen af Jugoslavien frem til den aktuelle krigsbeslutning. Danske politikere gør, hvad der bliver sagt, når der bliver ringet fra Washington.

Stort set hele det danske folketing, og de danske medier mangler enhver form for ønske om at høre på muligheden af fredelig konflikthåndtering.

Uddrag af Jan Øbergs oplæg og svar på debat fra deltagerne på Fredsfestival i Århus Varighed: Godt en time.

Se videoen fra KPnetTV her

 

Stor interesse, lydhørhed og debatlyst

Musikalske indslag ved Busk & Bach

Fredsfestivalen fik plads til både fællessange og til optræden med fredssange ved Busk & Bach.

Pink Army Århus ARTillery var med på Godsbanen

Pink Army Århus ARTillery slog kreds om Godsbanen (foto Pink Army)

Se billederne på Pink Armys facebookside her

Fælles opgaver fremefter

Fredsfestivalen vedtog i enighed to udtalelser om den fremtidige fredskamp. NEJ TIL KRIG I IRAK OG SYRIEN! og NEJ TIL KRIGSFLY – JA TIL VELFÆRD!

Gerd Berlev, aktiv i Valby- og Sydvest mod Krig, fremlagde forslaget om at styrke kampagnen mod køb af krigsfly

 

“Vi må samle mange med kravet om, at droppe købet af nye krigsfly. Rigtig mange kan slutte op om, at 30 milliarder kan bruges bedre på velfærd, end på kampfly og mere krig”, opfordrede Gerd Berlev.

Krigen i Irak og Syrien og Danmarks deltagelse i bombetogterne har udsigt til at kunne blive langvarig. En modstand må opbygges nede fra, internationalt og herhjemme så mange steder i landet som overhovedet muligt.

Det ligger allerede fast, at der indkaldes til demonstration i København d. 19. oktober, der er 13 – årsdagen for krigen i Afghanistan og dermed også årsdag for Fredsvagten.

Idéudvekslingen vil fortsætte fremover på tværs af byerne.

Se begge udtalelser her

Den århusianske billedkunstner Thomas Kruse stod bag fredsfestivalens plakat


Grundlag for Fredsfestival Århus 2014 her

Århus mod Krig og Terror på facebook

Netavisen 6. oktober 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne