Historien om en dansk Syrienskriger: Fra rodløs til lejesoldat


Beretningen om hvordan en rodløs ung fra Viby i Århus via en krig i Syrien er endt i tysk arrest anklaget for deltagelse i kidnapning – og om hans fald fra helt til skurk.

Af fsk

Han begyndte tidligt at strejfe rundt med de lidt ældre rødder i Århus forstaden Viby, og udviste talent for at køre knallert, og mod til at stjæle dem. Hans familie magtede ikke at tage sig af ham og de offentlige sociale myndigheder havde ingen tilbud, der passede.

Han var endnu for ung til at være en sag for politiet, og der var ikke familiære grunde til at fjerne ham fra hjemmet. Skolen så gennem fingre med de børn, der skulkede, eller af andre grunde aldrig fik noget ud af undervisningen.

Så blev knallerttyveri til motorcykeltyveri, og snart blev det hashudbringning og forsøg på afpresning af handlende og andre børn.

Selvom han er blandt de mindste og yngste,  er han en af de samlende figurer blandt rødderne og er med til at holde mødefrekvensen oppe i den kommunale forvaltning, men meget lidt gøres.

Kommunen er god til dem, der har brug for snak, men resten må sprælle og gå til grunde som de bedst kan.

I det kriminelle miljø begynder småslagsmål mellem grupperne i de forskellige forstadskvarter. Hos den unge mand fra Viby vokser der en interesse for våben. Og den hobby kan man udvikle helt legalt, en del af kommunens tilskud til børn og unge er til kampsportsgrupper og til skytteforeninger.

Til sidst blev presset på myndigheder fra lokalsamfundet så stort, at politiet blev tvunget til at sætte en stopper for det åbenlyse hashsalg.

Om det var den ene eller anden sag ,der blev dråben for politiet vides ikke. Men bunken af småsager giver til sidst den unge mand en fængselsdom.

Fængslet blev på en måde den første gang, han flytter hjemmefra. Ikke lige den slags kollegie og de værelseskammerater, som taler om, men det er, hvad  de tilbyder i praksis.

I fængslet møder den unge mand et tilbud om at blive religiøs og komme til at kæmpe for en sag:  at gøre noget, der giver livet mening.

Det er tydeligt at der i hele det småkriminelle miljø og ikke mindst inde i fængslerne føres hverve-kampagner for at deltage i kampen mod Assad-regeringen i Syrien.

Og det er en sag, der også har medvind og tilskyndes af regeringen og det meste af folketinget og føres koordineret i en hel række lande.

Den unge rodløse lader sig hverve og ude af fængslet kommer han af sted til Syrien på en såkaldt 14dages introduktionstur med masser af propaganda.

I et kort visit tilbage i Danmark bliver han nærmest lokal helt på forsiden af byens avis, og fremstiler sig selv som frivillig hjælpearbejder i Syriens Frie Hær.

Se

Midt i blodbad fandt Mikael meningen med livet
Århus Stiftstidende 30. juni 2013

Alle de fortabte unge, der blev rekrutteret,  er i virkeligheden brugt som led i et kæmpe bedrag,  der dækker over en fortsat imperialistisk krigsførelse, som  har opløsningen og opdelingen af Syrien og Irak og Iran og flere andre lande i mellemøsten som mål.

I begyndelsen af september i år blev han taget i forbindelse med en sag om kidnapning i Tyskland. Han er nu blevet 22 år.

Dansk Syriens-kriger anholdt for kidnapning i Tyskland
Politiken 22. september 2014

Det vides endnu ikke om han spillede en stor eller lille rolle i kidnapningen, eller om den mand, de havde holdt fanget blot skulle betale en dummebøde til en lokal gangsterbande.

Det særlige ved denne sag er at den slet ikke er særlig, og nye kommer ind i geleddet hver eneste dag.

De, der burde tage et ansvar, holder møder med hinanden meget langt ude af syne, så de ikke skal konfronteres med virkeligheden.

Det at lade børn og unge gå til grunde og udnytte dem i imperialistiske krige er en norm for vores reaktionære rådnende kapitalistiske land.


Se også


Side om side med Al Qaeda: Et speget krigsspil om Syrien
Netavisen 11. september 2013

Over 17.000 udlændinge fører krig i Syrien – mindst 65 fra Danmark
Netavisen 15. juli 2013

Israels, USA’s, EU’s og NATO’s nye krig
Netavisen 2. juni 2013

’Syriens Venner’: Alliance for borgerkrig
Kommunistisk Politik 5, 2012

’Syriens venner’: Enhedslisten og Hizb ut-Tahrir i fælles kamp
Stop Terrorkrigen 19..2.2012

 

Netavisen 26. september 2014