Svensk valg: Politivold hjalp ikke nazi


Det berygtede naziparti Svenskernes Parti satsede stort på at få et gennembrud ved de netop afholdte kommunalvalg, som blev afholdt samtidig med valget til Rigsdagen. Det er kaldt den største nazistiske kraftanstrengelse, som Sverige har set siden 2. verdenskrig. Men den blev afvist.

 


Svensk valgkamp

I 2010 fik Svenskernes Parti  et enkelt mandat i Grästorp nordøst for Göteborg. Ved valget i 2014 stillede de op i 34 kommuner og håbede på en repræsentation over hele landet.  De økonomiske bagmænd postede masser af penge i valgkampen og valgmøder, der gennemførtes i by efter by – og i by efter by mødtes af antifascistiske demonstrationer.

Pengene og en enorm medieomtale sikrede imidlertid ingen nazimandater.  Det højeste stemmetal var 0,8 pct. i et par kommuner.

Svenskernes Parti er en voldelig terrorgruppe, der organiserer overfald på venstreorienterede og antifascister i deres kampagner for et racerent Sverige. De stod blandt andet bag et blodigt knivangreb på en 8. marts-demonstration i Malmø i år. Gerningsmændene havde fået militær træning hos fascister i Ukraine.
Overfaldet udløste landsdækkende demonstrationer.

Alligevel har Svenskernes Parti ikke mødt modstand fra det officielle Sverige, der betragter ’venstreekstremister’ som en større trussel en ’højreekstremister’.

Under valgkampen stod SP under massiv og kostbar politibeskyttelse ved hvert eneste arrangement landet over. Og den 23. august gik det hele galt i Linhamn: Politiet gjorde nazisternes beskidte arbejde for dem og overfaldt en stor antinazistisk demonstration.  

Det var politivold i stor skala, da beredent politi gik til angreb .på en antifascistisk demonstration i Malmø mod det nazistiske Svenskernes Partis valgfremstød. Fem demonstranter blev hårdt såret, mange kvæstet, da heste, biler, knipler og hunde uprovokeret blev sat ind. Det var kun et tilfælde, at ingen blev dræbt.

Politiet spredte systematiske løgne om at demonstranterne angreb med store brosten og ammoniak, og overfaldt ambulancepersonale.Det måtte senere gå til bekendelse og indrømme det var løgn, efter at fotos og medier havde dokumenteret, hvad der faktisk skete.

Men selvom ’ordensmagten’ stillede nazisterne under sin beskyttelse, og i Malmø gik over alle grænser, har svenskerne gennemskuet partier og ikke givet det et eneste mandat. De  antifascistiske demonstrationer har gjort sit dertil.


Se også


Svensk valg: Polarisering, regeringsskifte og højretriumf

Netavisen 15. september 2014

Ridende politi overfalder antifascistisk demo i Malmø: Anklages for uhørt brutalitet

Netavisen 23. august 2014

Svensk politi giver nazister demo-tilladelse 1. maj
Netavisen 3. april 2014

Protester over hele Sverige: Man kan ikke være neutral i kampen mod  fascisme
Netavisen 13. marts 2014

Nazistisk mordforsøg i Malmø: Gruppen netop kommet hjem fra Ukraine
Netavisen 10. marts 2014

Netavisen 16. september 2014

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne