Svensk valg: Polarisering, regeringsskifte og højretriumf


Ny socialdemokratisk ledet regering i Sverige, stort nederlag for Alliancen, triumf for Sverigesdemokraterne. Polarisering og radikalisering: Hvad viser det svenske valg?


Valgplakater i Nordskåne

Nazister trængte ind på mindst fire afstemningssteder i Stockholm under selve valghandlingen – råbte slagsorden om at den svenske modstandsbevægelse lever, smed flyveblade, filmede vælgerne og optrådte ifølge tilstedeværende truende. Et af stederne var i Kärrtorp – scenen for et brutalt nazioverfald på en fredelig demonstration i december 2013.

Nazisterne fra Svenskernes Parti opstillede flere steder til lokalvalgene, der blev afholdt samtidig med Ridsdagsvalget den 14. september og førte valgkamp en række steder i landet under fuld politidækning: Heste og hunde, knipler og sågar en politibil blev anvendt som våben mod antifascister, som protesterede mod nazisternes åbenlyse provokationer.

Svrigesdemokraternes partileder Jimmy Åkesson valgte at holde sin sidste tale før valget i det venstreorienterede kvarter Södermalm i Stockholm og blev mødt af flere tusinde antiracister. Mange blev arresteret.

Det officielle Sverige har ikke taget nogen skridt til at stoppe den optrappede nazivirksomhed. Som i det øvrige Norden rettes magtapparatets og efterretningstjenestenes opmærksomhed også efter Breiviks terrormassakre på en socialdemokratisk ungdomslejr primært mod antifascister og islamister.

Når der igen optræder en kry nazisme i Sverige hænger det ikke mindst sammen med, at fascismen gøres stueren. Den vokser og trives som en skygge i ly af de højrepopulistiske partier, som i adskillige EU-lande og i deres omegn har fået væsentlig politisk indflydelse som støttepartier for borgerlige regeringer, eller tilmed er blevet regeringspartier som i Breiviks Norge.

For anden gang i træk blev det svenske rigsdagsvalg en triumf for Sverigesdemokraterne, som mere end fordoblede deres stemmetal til næsten 13 procent – på trods af en kold skulder fra begge de parlamentariske blokke i svensk politik – den borgerlige Alliance af fire partier med Moderaterna i spidsen og ’de rød-grønne’ med socialdemokraterne i front.

Ved valget i 2010 kom Sverigesdemokraterne for første gang i rigsdagen i 2014 blev det tredjestørste parti. Op til valget i år erklærede både Alliancen (’blå blok’) og den rød-grønne koalition, at Sverigesdemokraterne ikke får indflydelse. Reinfeldt afskrev det på forhånd som støtteparti for en borgerlig regering.

De to blokke står sammen om en liberal flygtningepolitik, som Sverigesdemokraterne scorer stemmer på at gå imod. Flygtningene er ofte anbragt i asylcentrer i tyndt befolkede områder – flest i det sydlige Sverige.

Men Alliancen blev især straffet for sin nyliberale reformpolitik –  i overensstemmelse med direktiverne fra EU: Et delvist privatiseret og mishandlet skolevæsen med åbenlyse indlæringsproblemer, utallige skandaler på plejehjem og i ’vården’, en almindelig følelse af tilbagegang for det svenske ’folkehjem’ (velfærdssamfund).

De fire partier gik alle tilbage og tilsammen næsten 10 pct, og har nu kun  støtte fra 37,3 pct  - godt en tredjedel – af de gyldige stemmer.

Se valgresultatet til Rigsdagen her

Valgnederlaget fik Fredrik Reinfeldt, statsminister i de sidste otte år, til at indgive regeringens afskedsbegæring og meddele, at han også fratræder som formand for Moderaterne, det næststørste svenske parti.

Det bliver et regeringsskifte og en ny regering med den tidligere fagforeningsmand Stefan Löfven i spidsen Men det var ligesom i Danmark, da Helle Thorning afløste Løkke Rasmussen, en beskeden sejr. Regeringsforhandlinger om at sikre sig støtte fra partier fra Alliancen er i gang

Socialdemokraterne er fortsat største svenske parti (31,2 pct) . Sammen med Venstrepartiet (5,7 pct) gik de beskedne 0,5 pct. frem. Sossernes koalitionspartner Miljøpartiet gik overraskende 0,4 pct. tilbage til 6,8 –  efter et kanonvalg til EU-parlamentet i foråret med næsten 15 pct. Tilsammen tegner de tre partier sig for 43,7 pct. af stemmerne.

Det nye venstrefløjsparti Feministisk Initiativ ville støtte en socialdemokratisk ledet regering. Men det klarede ikke spærregrænsen til rigsdagen på 4 pct. De 3.1 pct.. mere end en fordobling i forhold til 2010 – men ikke nok. Til gengæld har det øget den lokale repræsentation kraftigt, og blev valgt med et enkelt mandat til EU-parlamentet i maj.

Selvom Sverigesdemokraterne triumferer, er der ikke tale om et politisk højreskred. Faktisk er andelen af folk, der betragter sig som stående til venstre i den (uvidenskabelige) venstre-højre skala, der bruges i borgerlig sociologi, politik og journalistik vokset.

I Sverige er det en tre-skala, hvor den røde venstreside er vokset siden 90’ernes begyndelse, og i 2014 udgør r 43 pct., mens den grå  ’midte’ (Center og Miljøpartiet) tegner sig for 20 pct. og det blå ’højre’ for 37 pct. De ’røde’ partier er partier med socialistisk udgangspunkt, mens de to sidste kategorier har et prokapitalistisk. Midterpatierne er erklæret ’grønne’.

Der sker også i Sverige en polarisering og radikalisering af vælgerne. Flere går til ’fløjpartierne’. Den store fremgang for især Feministisk Initativ og en mindre for Venstrepartier – som Socialdemokraterne på forhånd har erklæret ikke at ville sidde i regering med – og for Sverigesdemokraterne er et udtryk for dette. Sverigesdemokraternes fremgang kom især fra skuffede vælgere hos Moderaterna.  

Disse tendenser gør sig ikke mindst gældende blandt førstegangsvælgerne, hvor en undersøgelse viste at 9 pct. stemte på Feministisk Initiativ. Den stærke antiracistiske bevægelse i ungdommen betød samtidig at Sverigesdemokraterne kun mønstrede 7 pct. blandt de helt unge.

Valgresultatet afspejler også de svenske modsætninger mellem by og land og mellem nord og syd, hovedstad og ’provins’. I Stockholm fik Feministisk Initiativ over 7,2  pct, og Sverigesdemokraterne 6,7. Skåne er en hovedbastion for Sverigesdemokraterne.  I Nord- og Østskåne fik SD 22,3 og FI 1,6 pct af stemmerne.

Sverigesdemokraterne har ikke – som Dansk Folkeparti – gjort et stort indhug blandt de traditionelt socialdemokratiske vælgere. Det vil komme, hvis en socialdemokratisk regering fortsætter den nyliberale EU-kurs – og venstrekræfterne ikke får opbygget et reelt alternativ.

Intet tyder på, at de svenske socialdemokrater kan bremse Sverigesdemokraterne, der har klonet sig efter Dansk Folkeparti. Stefan Löfven f.eks. er superglad for EU og euro og var i 2003 leder af den socialdemokratiske faglige kampagne for et euro-ja – som aldrig kom.

Baggrund

Det parlamentariske ultrahøjre på fremmarch
Kommunistisk Politik 19, 2010

Sverige på valg
Kommunistisk Politik 18, 2010

Netavisen 15. september 2014

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater