EU’s og Den internationale valutafonds voldtægt af Ukraine: Udsalg af jord og fri adgang for GMO


Af William Engdahl

Associeringsaftalen mellem EU og Ukraine åbner op for fjernelse eller lempelse af alle miljøbegrænsninger indenfor sprøjtegifte og tilsætningsstoffer, åbner for salg af Ukraines landbrugsjord og fjerner forbud mod GMO. Ukraine ligger nu åben for Monsanto og DuPont.

“For min by Zaporozhie: Fri forGMO!”

Den Washington-styrede ødelæggelse af alt af værdi i Ukraine fortsætter med endnu en afstraffelse. Oveni den metodiske etniske udrensning af den russisk talende befolkning i Donbass regionen i det østlige Ukraine, som psykopaterne i Kiev står bag, tvinger de brutale diktater fra den USA-ledede Internationale Valutafond (IMF) nu et af verdens mest værdifulde landbrugsområder over i hænderne på Monsanto og andre vestlige landbrugsindustrier.

Det er nyttigt at genkalde sig, at den angivelige udløser af den månedlange Maidan protest mod Yanukovichs regering, der begyndte i november 2013, var Yanukovichs beslutning om at afvise en associeringsaftale med EU.

Denne aftale var bundet til et 17 milliarder dollars lån fra IMF. I stedet for EU/IMF-aftalen, valgte Yanukovich en russisk hjælpepakke med en værdi af 15 milliarder dollars plus en rabat på 33 % på russisk naturgas og et ukrainsk medlemskab af den kommende Eurasiske økonomiske Union med Rusland, Kazakhstan og Hviderusland.

Indsatsen for Ukraine var dog langt større end et par milliarder. Her bliver det afgørende vigtigt, at kende ‘betingelserne’ for IMF-lånet for at forstå, hvorfor Yanokovich fornuftigvis sagde nej. Da angiveligt NATO-trænede snigskytter åbnede ild mod fredelige demonstranter på Maidan pladsen, og mod statspolitiet og dræbte mange, ledte den efterfølgende panik til at Yanokovich flygtede og til indsættelsen af netop den regering, som USA’s viceudenrigsminister Victoria ‘fuck EU’-Nuland havde fortalt USA’s ambassadør i Kiev, at hun ønskede sig.

Nøgleposten som premierminister gik, som hun havde ønsket, til den tidligere finansminister, der var venligsindet overfor USA og IMF, Arseny Yatsenyuk, som hun kærligt refererede til som ‘Yats’.

Indenfor en uge efter Yatsenyuks magtovertagelse sendte IMF en lyn mission til Kiev for at få klarhed over om den ny regering var klar til at gå med på IMF’s betingelser for det 17 milliarders lån. Svaret var et rungende Ja! Direktør for IMF’s europæiske afdeling Reza Moghadam erklærede ved besøgets slutning, at han”havde indtrykket af, at lederne viste beslutsomhed, ansvarlighed og forpligtelse overfor en dagsorden for økonomiske reformer og gennemsigtighed”

Den 22. maj annoncerede Verdensbankens chef i Washington, Jim Yong Kim en 3,5 milliarder dollars hjælpepakke. Jim Yong Kim lovpriste Yatsenyuks regering for dens ”omfattende reformprogram, som de er fast besluttede på at stå fast på med støtte fra Verdensbanken”. (1)
Voldtægt på Ukraines landbrug

IMF’s hovedfokus er at åbne Ukraines landbrugsrigdomme for overtagelse fra USA’s og EU’s landbrugsgiganter, først og fremmest Monsanto og DuPont, verdens største leverandører af genmodificerede frø (GM-frø).

Den 27. maj 2014 afslørede New York Times sandheden om den ‘generøse’ IMF kredit. Helt efter mundheldet ‘ingenting er gratis’ kommer Ukraine til at betale og betale dyrt. New York Times afslørede, at vestlige interesser presser på for forandring; store multinationale firmaer har sendt følere ud i forhold til det ukrainske landbrug.

Avisen afslørede videre, hvordan økonomien – og særligt landbrugssektoren, som var forbundet til den 17 milliarder store låneaftale – stræbte efter at ‘bygge tilliden op hos fremmede investorer’ ved at adressere Ukraines landbrugssektors ”ineffektivitet”.

Allerede i 2012, da den daværende præsident Yanukovich afviste IMF’s og Verdensbankens betingelser som for tyngende, startede Verdensbanken et program, der skulle ekspandere landbrugsindustrien i Ukraine gennem den private gren af Den Internationale Finanssammenslutning (IFC). IFC etablerede ‘Ukraine Investerings Klima’.

Et rådgivende projekt der skulle forbedre investeringsklimaet for netop landbrugsindustrien. Projektet vil forbedre betingelserne for landbrugsindustrien ved at ”strømline eller fjerne 58 forskellige procedurer og regler inden 2015.” Mellem IMFs krav var, at Ukraine:

fjerner påbudte certificeringer af fødevarer der er opregnet under ukrainsk lov og harmoniserer landets love med internationale standarder angående sprøjtegifte, tilsætningsstoffer og aromastoffer, for at undgå unødvendige udgifter for erhvervet”. (2)

Dette er formodentligt ved at blive implementeret nu under Yatsenyuks pro-IMF regering, således at enhver regeringsstyret sikkerhedsregel indenfor fødevareområdet bliver fjernet og brugen af pesticider, herbicider og tilsætningsstoffer som MSG (mononatriumglutanimat/Det tredje Krydderi) bliver fri.

Historisk er Ukraine kendt som ‘Europas brødkurv’. I følge en 2013 prognose fra USA’s landbrugsministerium (fra før det Washington-anstiftede kup), var Ukraine klar til at blive verdens anden største korneksportør efter USA. Det sendte 30 millioner tons korn ud af landet sidste år. (3)

Ukraine har stadig et af verdens rigeste muldlag. Ukraines enorme arealer af landbrugsjord, særligt i den vestlige del, gjorde det inden krisen til verdens tredjestørste korn- og bomuldseksportør, den femte største eksportør af hvede og den største producent af solsikkeolie. Dets rige jord giver et højt udbytte af korn og produkter fremstillet heraf.

Indtil for nylig har Ukraines lovgivning hovedsageligt blokeret for privat ejerskab af landbrugsjord. Ukrainsk lov har også haft et forbud mod at bruge GM-frø.


EU fjerner GMO forbud

En bestemt klausul i aftalebetingelserne i EU – Ukraines associeringsaftale er så godt som udraderet i de vestlige mediers omtale. Artikel 404 i EU-aftalen relaterer sig til landbruget. Den indeholder en paragraf, der i almindelighed har været helt upåagtet: den indikerer bl.a., at begge parter vil samarbejde om at udvide brugen af bioteknologi. (4)

Bioteknologi er en Monsanto omskrivning for genetisk modificerede organismer (GMO). Artikel 404’s officielle tekst i associeringsaftalen mellem EU og Ukraine lyder:

”Udvikling af landbruget og landområder, paragraf 404:

Samarbejde mellem parterne indenfor området landbrug og landområderne skal dække bl.a. følgende:

c) fremme en moderne og bæredygtig landbrugsproduktion, med respekt for miljøet og dyrevelfærd, herunder udvidelse af økologiske metoder og brug af bioteknologi, bl.a. gennem implementeringen af de bedste metoder på området. (5)

Kort sagt, Ukraines kup-regime har allerede sagt ja til at fjerne forbuddet mod salg af landbrugsjord og til at åbne dets rige landområder for Monsanto, DuPont og GMO landbrugsindustriens kartel. Dette er ensbetydende med katastrofale følger for muligheden for at holde EU relativt frit for GMO.

De store amerikanske korn- og frøfirmaer vælter allerede ind over Ukraine, også allerede før februar-kuppet. Investor på Wall Street, Michael Cox, der er leder af research hos Piper Jaffray skrev for nylig, at i dag er Ukraine ”et af de mest lovende vækstmarkeder for…frøproducenterne Monsanto og DuPont”. (6)

Monsanto har været aktiv i angiveligt GMO-fri områder i Ukraine i adskillige år. Allerede i maj 2013 udviklede Monsanto, der nu er verdens største frøproducent, en plan for en ‘ikke-GM frøfabrik i Vinnytsya i det vestlige Ukraine. Vitaliy Fedchuk fra Monsanto, Ukraine udtalte til Reuters: ”Frøene vil være til det ukrainske marked og til eksport”

Denne udtalelse faldt før Ukraine accepterede EU’s artikel 404, der tillader GMO og IMF’s åbning af landets udsalg af landbrugsjord til private investorer. Omkring på samme tid annoncerede DuPont’s Pioneer Hi-Bred, en andet af de store GMO frøvirksomheder, byggeriet af en 40 millioner dollars frøvirksomhed i Poltova i det centrale Ukraine, der skal producere frø til majs, solsikker og raps. Denne virksomheds navn er ‘Stasi Seeds Pioneer Hi-Bred’. De har heller ikke afsløret, om de vil producere GMO frø i deres virksomhed.

 

1)Jettie Word, Alice Martin-Prével, and Frédéric Mousseau, Walking on the West Side: The World Bank and the IMF in the Ukraine Conflict, The Oakland Institute, July 28, 2014, accessed in

2) ibid.

3) Ibid.Kanya DAlmeda, Is Europe’s Breadbasket Up for Grabs?, IPS, July 30, 2014, accessed in

4) Jettie Word, et al, Op. Cit.

5) European Union, EU-Ukraine Association Agreement, TITLE V: ECONOMIC AND SECTOR COOPERATION, Article 404, accessed in

6) Jettie Word, et al, Op. Cit.

F. William Engdahl er forfatter og analytiker af den nyliberale verdensorden. Har bl.a. skrevet “Seeds of Seduction”, “A Century of War: Anglo-American Oil Politics in the New World Order” og “Full spectrum dominans”

Se mere fra William Engdahl

Artiklen er oversat af Kommunistisk Politik fra

BFP Exclusive- “The EU and IMF Rape of Ukraine Agriculture”
BFP 26. august 2014

Læs også

EU-penge til Ukraine går til A-kraft og danske svinebønder
Netavisen 8. marts 2013

Dansk imperialisme: Svinekoncerner overtager østeuropæisk landbrugsjord
Netavisen 1. juli 2013

Genmanipulationens djævelske verden
Netavisen 19. maj 2013

Netavisen 27. august 2014

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne