Annisettes magiske realisme

Kommunistisk Politik 7, 2014

 

Annisette har skrevet nogle af de barskeste tekster, der er lavet og indspillet på dansk. Den der har hørt og lyttet til teksten i f.eks. Den snehvide linje (fra Månebarn, 1992) glemmer den aldrig:

du giver mig tusinde ord
jeg ønsker bare fred
flår i mit hjerte
spø’r om jeg tror på kærlighed
hvad vil du egentlig mig
mærker du ikke smerten som jeg
jeg bytted mit håb og min vilje
med den fortryllende snehvide lilje

Hun har også skrevet nogle af de mest livsjublende lyriske sangtekster.

Teksterne er nøjagtig som hendes sang, eller rettere er de en del af hendes sang. Hele følelsesregistret er i brug og spændt ud, der spildes ikke mange ord, ikke mange toner, der økonomiseres med virkemidlerne – men virkningen er monumental.

Det er Annisettes magiske realisme.

En af sangene på Savage Roses nye  album – nr. 24 – hedder The Storm. Den blev skrevet 10 dage før Thomas Koppel død i Puerto Rico i 2006 i huset på en bjergtop. En nat forsvinder det:

i woke up this night
a storm was whirling through my room
i woke up this night
no doors no walls no roof

Omkvædet siger med stormen

HURRY HURRY
HURRY HURRY
don’t wait for another day
HURRY HURRY
HURRY HURRY
HURRY or you’ll be too late

Vent ikke på den dag hvor det er for sent. I afgørende øjeblikke er der ikke mulighed for en ommer. Tiden må gribes. For Annisette er det et varsel om Thomas’ død. Men budskabet er universelt.

Det ny album gennemlyses af Annisettes ord,  teksterne er alle hendes,  bortset fra tre (to af Anders Koppel og en af datteren Naja) – og fra forskellige tidsperioder. Og Thomas er der i musikken, over det hele, også i de nye sange.

Halvdelen af de 10 sange er genindspilninger af Savage Rose-klassikere fra Refugee, Babylon og frem, halvdelen nye, alle med lyden af Savage Rose af  i dag med en hel stribe af de bedste af de yngre musikere og et markant kor.

 Om de klassiske indspilninger er de bedste, eller de overgås af de nye, må man afgøre med sig selv. The Shoeshine Boy Is Dead har i al fald fået sig et stort løft, og de får alle uventede facetter frem, også hos Annisette omkring 40 år senere.

De nye umiskendelige Savage Rose sange som  ’Mr. World’, ’Dear Little Children of Mine’ og ’Wasteland Lullaby’ rækker sig naturligt ind i perlerækken.

Musikken har en egen svingende , ungdommelig og danseagtig lethed, som både kontrasterer og sætter den stærke lyrik i relief.

Savage Rose er modgift mod kværnende øremassage, der sælges stykvis i dag og er glemt før i morgen

Singing hallo to the future
and yesterday goodbye
You’ll know in the morning
what you did today


KR

Netavisen 15. juli 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne