Lov om mærkning af GMO vedtaget i staten Vermont: Fødevareindustrien lægger sag an

I USA foregår en principiel kamp for retten til at vide, hvad fødevareindustrien putter i den mad man spiser, og retten til at tage demokratiske politiske beslutninger. Sagen er også meget aktuel for os, når vi tænker på, at EU i øjeblikket forhandler frihandelsaftale med USA, en aftale der bl.a. indeholder firmaernes ret til at sagsøge regeringer, hvis de vedtager love, der begrænser industriens profitmuligheder.

Foto: Steve Rhodes

I USA er fødevarer med genmodificerede ingredienser ikke mærket. Den eneste måde at undgå GMO på, er at spise økologisk eller dyrke sin mad selv. En meningsmåling har for nylig vist (New York Times 2013), at 93 % af den amerikanske befolkning ønsker en mærkning. Omkring 50 % ønsker ikke at spise GM-grøntsager og ca 75 % ønsker ikke at spise GM-kød eller fisk.

De mest dyrkede GM-afgrøder er majs, soja og sukkerroer, alt sammen grundingredienser i de industrielle fødevarer med ringe næringsværdi, der gør mennesker fede og underernærede, som hydrogeniserede fedtstoffer, majssirup og raffineret sukker. Alt tilføjet en god del pesticider. Den perfekte opskrift på billigt produceret, langtidsholdbar mad med ‘velfærds’sygdomme og ødelæggelse af miljøet som uundgåelige følgesvende.

I april måned i år vedtog man i staten Vermont, med stort flertal, at GM-fødevarer fremover skal mærkes og at fødevarer indeholdende GMO ikke må benævnes ‘naturlige’. Andre stater har taget lignende beslutninger, men med det forbehold, at de ikke vil stå alene. Loven i Vermont skal træde i kraft 1. juli 2016.

Forud for denne beslutning ligger flere års ihærdig kamp fra græsrodsorganisationer.

Hele vejen i gennem har GM-firmaerne som Monsanto og Dow Agroscience og de store fødevareindustriers organisation The Grocery Manufacturers Association (GMA) både truet og smidt masser af penge i lobbyisme imod mærkning.

GMA blev i 2013 afsløret i at give penge anonymt under dække af en fond, hvilket ifølge amerikansk lov er forbudt. Efter afsløringen svarede GMA igen ved at lægge sag an med krav om retten til at skjule sine donorer og lade fødevareindustrien ‘tale med én mund´.

Problemet for fødevareindustrien var jo, at folk begyndte at boykotte de firmaer, der havde givet penge til mørklægningskampagnen.

Se ‘boykotlisten’

Medlemmer af organisationen er bl.a. Monsanto, Dow Agroscience, Coca Cola, Kellogs, Nestlé, Kraft, Eli Lilly, Syngenta, Dupont, PepsiCo, BASF, Starbucks, Campbell m.fl.


GMA lægger sag an mod loven om mærkning

12 juni gjorde GMA alvor af deres trusler og lagde sag an mod staten Vermont.

GMA forsøger samtidigt at få en lov vedtaget i Kongressen, der vil blokere for at de enkelte stater har ret til at tage nationale beslutninger. Lovens navn er “Safe and Accurate Food Labeling Act of 2014” med øgenavnet DARK for mørklægning (‘Denying Americans the right to know’-act

Den retter sig mod de omkring 25 stater, der er tæt på at vedtage mærkningskrav. GMA argumenterer med, at fødevareindustrien må have ens standarder, at mærkning bare skræmmer folk og at GM-fødevarer er ‘fuldt ud lige så sunde og uskadelige’ som ikke genmodificerede.

Dette er af flere grunde en åbenbar løgn, bl.a. er det velkendt at GM-afgrøder indeholder langt mere sprøjtegift end ikke-gmo.

Lovforslaget pålægger FDA (US Food and Drug Administration) at mærke GM-fødevarer, hvis ‘de findes usikre’. Hvilket de af princip aldrig gør.

Et lovforslag om mærkning af GMO over hele USA blev stillet i senatet i 2013, men er ikke nået frem til behandling endnu.

GMO og frihandelsaftalen mellem EU og USA

Kampen for mærkning af GMO i USA og de multinationale firmaers optræden peger på, hvad vi kan forvente. Fødevareindustrien satser stort på at kunne sælge deres elendige junkfood, hvor GMO er en afgørende ingrediens – også i Europa.

Vores politikere forsikrer os om, at frihandelsaftalen ikke vil medføre nogen former for angreb på retten til at beslutte eller fastholde vores egne standarder indenfor arbejdsmiljø eller fødevaresikkerhed.

Den påstand går stik imod hele formålet med frihandelsaftalen, der netop skal sikre det åbne fælles marked for USA og EU uden handelshindringer for de multinationale og opbygningen af den transatlantiske union, hvor profitsikring overtrumfer nationale demokratiske beslutninger.

Se også

Miljøministre enes om tvivlsomt ‘ret’ til at tage nationale beslutninger om GMO
Netavisen 13. juni 2014

Frihandelsaftalen EU – USA: Retning mod ny overnational diktaturstat
Netavisen 18. december 2013

 

Netavisen 16. juni 2014