Skjult kamera: Fælledgårds-sagen slut efter otte år – FOA-medlemmer vandt


Efter mere end otte års tovtrækkeri i retssystemet har fire FOA-medlemmer endelig vundet retssagen mod Bastard Film og DR i den såkaldte Fælledgårdssag. De fire medlemmer er tilkendt godtgørelser på mellem 10.000 kr. og 20.000 kr. af Østre Landsret.

Pressemeddelelse fra FOA

”Det har taget sin tid at få ret. Men dommen fra landsretten er uhyre klar, og den er reelt et knock-out-slag til alle de bortforklaringer, som Bastard Film er kommet med undervejs i dette alt for lange retsopgør,” siger forbundsformand Dennis Kristensen. Han hæfter sig især ved, at landsretten ikke alene tilkendegiver, at det var kritisabelt at vise udsendelsen i DR optaget med skjult kamera. Men at store dele af udsendelsen heller ikke passede, men var iscenesat af Bastard Film selv.

Direktøren og en journalistpraktikant fra det nu krakkede Bastard Film gik i 2010 ellers fri i straffesagen om videregivelse af skjulte optagelser på Fælledgården, fordi sagen var anlagt for sent. Derfor måtte FOA på de fire medlemmers vegne anlægge et civilt søgsmål. Det er dette søgsmål, som FOA nu har vundet rent over de to sagsøgte.

”Landsretten finder, at de sagsøgte har udvist en adfærd af en sådan grovhed, at de er erstatningsansvarlige for de skete krænkelser,” siger Østre Landsret således i dommen.

”Jeg er meget tilfreds med, at denne dom nu trækker klare grænser for anvendelse af skjult kamera, og at den sikrer de ansatte nogle grundlæggende rettigheder. Også den offentlige sektor skal kunne holde til anvendelsen af et skjult kamera, men der bør være klare spilleregler, herunder at de involverede får mulighed for at tage til genmæle. Denne mulighed afviste både Bastard Film og DR i denne sag. Og når dommen konkluderer, at der ikke er belæg for indholdet i de viste klip, men at flere at dem på det nærmeste har været konstrueret, så bør det give anledning til en større selvransagelse, når TV-stationerne i fremtiden anvender skjulte optagelser,” siger Dennis Kristensen.

De fire FOA-medlemmer tilkendes tortgodtgørelse på henholdsvis 20.000 kr., 20.000 kr., 15.0000 kr. og 10.000 kr.

Dommen er også en større begmand til DRs daværende nyhedsdirektør Lisbeth Knudsen, der tog beslutningen om at sende den konstruerede virkelighed fra Fælledgården i Magasinet Søndag.

Netavisen 11. juni 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne