Bitz og Frisk med pesticider i urinen: Grænseværdierne er alt for høje

Spiser man ikke-økologisk mad i Danmark viser det sig, at man indtager så store mængder pesticider, at der er en klar sundhedsrisiko. Grænseværdierne for hvad der accepteres ligger alt for højt og baserer sig udelukkende på dyreforsøg. Magasinet på DR ‘Bitz & Frisk’ tog d. 4. juni dette emne op. Bl.a. finder laboratoriet Agent Orange, et berygtet pesticid anvendt af USA i Vietnamkrigen, i urinprøverne.

Af Økologisk Landsforening

Madmagasinet Bitz & Frisk på DR1 handlede d. 4. juni om økologi og forskelle mellem øko- og ikke-økomad. Dyrevelfærd, pris og pesticider var hovedtemaerne. De to værter fik målt pesticidrester i deres urin efter tre dages henholdsvis øko og konventionel diæt.

Der er ikke nogen tvivl om, at de økologiske dyr har bedre mulighed for at udfolde deres naturlige adfærd. Og når det kommer til pesticidindholdet i frugt og grønt, så gør det en kæmpe forskel at spise økologisk.

Sådan opsummerede kok og tv-vært Christian Bitz på Madmagasinet Bitz & Frisk på DR1 tirsdag aften. Programmet handlede om økologi og om, hvad man som forbruger får for pengene, når man vælger varer med det røde Ø.

I udsendelsen undersøgte Mette Frisk og Cristian Bitz, hvordan prisen på en økologisk kylling i butikken lander på over 100 kroner mere, end hvad den økologisk landmand får for kyllingen, når den forlader gården. De kiggede også nærmere på dyrevelfærden hos de økologiske kyllinger og køer, og sidst men ikke mindst brugte de to værter sig selv som pesticidforsøgskaniner.


Pesticider skader hjernen

Efter tre dage med en henholdsvis økologisk og konventionel diæt fik værterne målt deres urin for indhold af pesticidrester. I programmet vurderede professor i miljømedicin og forskningsleder på SDU, Phillippe Grandjean, målingerne efter den konventionelle kost som meget alvorlige.

” Hvis man spørger myndighederne, så siger de, at der ikke er noget at være nervøs for, fordi de pesticidrester, der findes i danske levnedsmidler, gennemgående er under grænseværdierne. Men jeg er uenig. Jeg er uenig, fordi man f.eks. kan se, at vi finder høje mængder i urinen af det stof, der hedder chlorpyrifos. Det er et insektmiddel, som er forbudt i Danmark, men findes i forskellige levnedsmidler, som importerede vindruer og havregryn.

Der er lavet undersøgelser i USA på børn, hvis mødre er blevet eksponeret for det her pesticid under graviditeten, og der har man set, at fra niveauer, der ikke er så forskellige fra dem, der er lavet her, der er en negativ påvirkning af barnets hjerne. Så jeg råder alle gravide til at spise økologisk”, sagde Phillippe Grandjean i programmet.

Han stillede sig også kritisk over for myndighedernes grænseværdier for pesticidrester i fødevarer, som han mener er for høje.

“Fødevarestyrelsen baserer deres grænseværdier på dyreforsøg. Jeg er læge og baserer min holdning på undersøgelser, der er lavet på mennesker og børn. Og når de undersøgelser viser, at niveauer som det her kan gøre skade på hjernens udvikling, så er det altså mig der har ret – og ikke rotter og fødevarestyrelsen”, udtalte Phillippe Grandjean.

Læs også

Kostråd nr. 1: Mad uden giftstoffer
Netavisen 21. september 2013

Netavisen 6. juni 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne