Sundhedorganisationer og ansatteOpråb til statsministeren, regeringen, partiformænd og Danske Regioner Besparelser på sygehuse og hospitaler er dødsstødet til et sundhedsvæsen i verdensklasse Sygehusene har brug for en økonomisk håndsrækning

Efter skolelærerne og uddannelserne er det sundhedsvæsenet og dets personale, der står for skud i den nyliberale offensiv mod en velfungerende offemtlig sektor.Planlagte millionbesparelser og fyringer af 5000 ansatte vil bombe det mange årtier tilbage – og koste liv, mange liv.

De ansatte og sundhedsorganisationer appellerer til det politiske system og beskriver konsekvenserne af nedkæringene
Fotos fra storkonfliten 2008

Af næstformændene i regionernes samarbejdsudvalg på vegne af alle medarbejdere i de fem regioner

Vi fra medarbejdersiden konstaterer med alvorlig bekymring, at der er lagt op til store besparelser på sygehus/hospitalsområdet – i alt op mod 1,75 mia.kr. Det er helt igennem urealistisk. Derfor forventer vi, at der på de kommende økonomiforhandlinger tilføres ekstra midler til sygehus/hospitalsområdet, så de bebudede besparelser kan tages af bordet. Ellers vil det uundgåeligt reducere i det sundhedspersonale, som i forvejen er presset til det yderste.

Svinger I sparekniven over sundhedsvæsnet igen, skærer I ikke bare ind til benet – I skærer ind i benet og amputerer det sammenhængende sundhedsvæsen!

Det handler om politiske prioriteringer, og den beslutning ligger hos jer. Hvis I som ansvarlige politikere beslutter ikke at tilføre regionerne ekstra ressourcer, får det konsekvenser:

– I siger farvel til det sundhedsvæsen i verdensklasse, som alle ønsker. Den ambition kræver ressourcer, og når aktiviteterne stiger, må og skal finansieringen følge med. Man kan ikke får det hele for det halve.

– I beslutter at forringe kvaliteten for patienterne. Færre medarbejdere vil medføre mindre tid til den enkelte patient. Til svære samtaler, medicinhåndtering, diagnosticering, pleje, hygiejne og rengøring, og vil føre til fejl, som kan koste liv.

– I beslutter at amputere det sammenhængende sundhedsvæsen, når der ikke længere er tid til at koordinere mellem afdelinger og specialer og med kommuner.

– I beslutter at nedslide medarbejderne, som er sundhedsvæsnets rygrad og drivkraft. Sundhedspersonalets psykiske arbejdsmiljø er flere gange målt som kritisk belastet, og det er psykisk opslidende hver dag at skulle gå på kompromis med den kvalitet vi leverer overfor syge mennesker. Stress og nedslidning koster samfundet millioner.

– I sender regningen videre, når besparelserne begynder at føre til fejloperationer, medicinfejl, infektioner, genindlæggelser og nedslidte medarbejderes sygedage. Den regning er der kun skatteyderne til at samle op. Patienterne har allerede betalt prisen!

– I bremser sektorens innovation og udvikling, som medarbejdersiden har været med til at initiere. At presse medarbejderne til det yderste fører ikke til nytænkning og udvikling af sundhedssektoren. Og det er netop dét, som skal føre os videre – ikke besparelser!

Det er jeres beslutning. Jer, der skal tage ansvaret.

På vegne af alle medarbejdere i de fem regioner

Vibeke Westh (Hovedstaden) Lone Rasmussen (Syddanmark) Jenny Heinrichs (Sjælland)
Anja Laursen (Midtjylland) Bente Yder (Nordjylland)

Næstformænd i regionernes samarbejdsudvalg

Se også

Besparelser koster liv

Af Jonas Ørting, sygeplejerske
KPnetBlogs 24. maj 2014

 

Af Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd og Sundhedskartellet, Camilla Rathcke formand for Yngre Læger, Karen Stæhr sektorformand i FOA, Anja Mitchell formand for FAS og Soile Friis, formand for DL.

Alt tyder på, at landets fem regioner igen skal igennem besparelser i milliardklassen. Det vil betyde, at stillingsnedlæggelser, besparelser og massevis af fyringer i det kommende år vil rulle ind over sygehusene.

Det er helt absurd at tro, at man kan afskedige læger, sygeplejersker, sosu’er, lægesekretærer m.fl. på landets sygehuse uden, at det får konsekvenser. Færre hænder giver større travlhed. Derfor vil der ske flere patientfejl, som kan være livsfarlige.

Det hænger ikke sammen, at regeringen på den ene side har flere ambitiøse og visionære planer for sygehusvæsenet, eksempelvis udredningsgarantien, en forbedret indsats for patientsikkerhed og et markant løft af psykiatrien. Mens selvsamme regering på den anden side tvinger sygehusene ud i massive sparerunder.

Vi synes, at regeringen burde løfte blikket fra regnearket og tage et kig ud i virkeligheden. Landets sygehuse har brug for en økonomisk håndsrækning, ikke en lussing!

Se også

Netavisen 31. maj 2014

 

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne