Danish Crown slagter arbejdspladser på Bornholm: Ønsker fuld udnyttelse af EUs indre marked og lønnedgang

Danish Crown vil lukke og slukke på Bornholm. Forløbet er en kynisk illustration af formålet og virkningen af EUs indre marked. Her kan koncernledelser jonglere med arbejdspladser, mennesker og dyr over landegrænser for at få så billig løn og så stort milliard overskud som muligt. Forløbet afslører også regeringens vækstpakke-bluff.

Arbejderne på Danish Crown slagteriet i Rønne nedlagde onsdag morgen arbejdet. Det skete efter nyheden om lukningen af slagteriet, der er en af øens største arbejdspladser. En nyhed de måtte høre i pressen.

Efter måneders forhandlinger med pres og krav om besparelser på 25 millioner og en lønnedgang på otte procent, besluttede ledelsen i koncernen egenhændigt at lukke slagteriet og informere pressen før arbejderne. De var endda arrogante nok til at bruge en lam undskyldning om, at flybilletterne til øen var udsolgt indtil onsdag middag, så de kunne ikke komme til informationsmøde før. Enhver øbo ved, at der altid er ledige VIP-pladser på flyafgangene til politikere og vigtige forretningsfolk.

Slagteriarbejderne havde strakt sig rigtigt langt for at bevare arbejdspladserne i de 5 måneder lange forhandlinger. De havde sagt ja til den krævede lønnedgang under forudsætning af, at pengene blev lagt i en fond til investeringer, og at de ville få pengene igen på et tidspunkt. Men det var ikke nok for Danish Crown oven i alle de øvrige besparelser. Koncernen sagde nej til kravet om tilbagebetaling.

Et enigt samarbejdsudvalg på slagteriet har stået fast på ikke at forringe overenskomsten lokalt med en ensidig lønnedgang trods truslen om fyringer og lukning.

Slagteriet i Rønne skulle nemlig bruges som murbrækker til at knægte overenskomsten på de øvrige Danish Crown slagterier i landet med lønnedgang. Derfor har både Dansk Industri og NNF (Nærings- og Nydelsesforbundet) været inde i forhandlingerne til det sidste.

Billig kapital til svineavlerne

Idéen med medarbejderinvesteringsselskaber er, at slagteriarbejderne med deres egne lønkroner – omkring 35.000 kroner om året per mand – skal stille billig kapital til rådighed for svineavlerne, så de bygger flere stalde til slagtesvin, så der bliver flere dyr at slagte i Danmark.

Lige nu er der nemlig akut mangel på svin i Danmark. Bønderne vil hellere sælge næsten 10 millioner smågrise om året til en høj pris til deres tyske kolleger, der opfeder grisene og får dem slagtet billigt af østeuropæere, de såkaldte kolonnearbejdere, skriver DR nyheder.

Det var derfor heller ikke overraskende, at Bornholms TV her til morgen kunne finde en svineproducent, der udtalte, at fagforeningen havde taget slagteriarbejderne som gidsler i sagen om lønnedgang. Samtidig med at billeder rullede over skærmen af de første mange hundrede svin lastet i containerlastbiler, der holdt på Rønne havn og ventede på, at blæsten skulle lægge sig tilstrækkeligt til, at de kunne sejles med færgen til Ringsted slagteri, hvor de fremover skal slagtes.

Danish Crowns milliard overskud

Man kan med rette spørge hvorfor en koncern med milliardoverskud ikke selv har investeret i svinestalde i Danmark, hvis det var det, der var deres problem. Hvorfor de i stedet har brugt 1,3 milliard kroner til at købe sig ind i den polske kødvirksomhed Sokolow?

Forløbet er en kynisk illustration af formålet og virkningen af EUs indre marked. Her kan koncernledelser jonglere med arbejdspladser, mennesker og dyr over landegrænser for at få så billig løn og så stort milliard overskud som muligt.

Råd til at redde Bornholm

På spørgsmålet om, det trods alt ikke er bedre for de bornholmske slagteriarbejdere at gå ned i løn, hvis de kan bevare deres job, udtaler Jim Jensen, forbundssekretær i Fødevareforbundet NNF:

– Man kan spørge ejerne af Danish Crown, som har 58 milliarder kroner i omsætning og et overskud på 1,5 milliard kroner, hvorfor de ikke kan bruge fem millioner kroner for at holde Bornholm i gang.

Regeringens vækstpakkebluff

Med sin vækstpakke har regeringen og Erhvervs-vækstminister Henrik Sass Larsen (S) lagt op til, at arbejderne selv skal betale for udvidelse af virksomhedernes produktion gennem de såkaldte medarbejderinvesteringsselskaber. Vækstplanen er ved at blive vedtaget i Folketinget. Men slagteri arbejderne sagde nej til at finansiere Danish Crowns produktion af flere slagtesvin og regeringens vækstplaner.

Læs også

Giv folketinget modstand!
Netavisen 18. september 2013

Netavisen 28. maj 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater