Stop masseovervågningen – Befri internettet for spionerne

Leder
Kommunistisk Politik 5, 2013

 

 

Skeletterne er væltet ud af overvågningsskabene efter at den amerikanke helt og whistleblower Edward Snowden afslørede, at det amerikanske NSA og dets partnere via  nettet – og ved hjælp af facebook, google og de andre populære tjenester – har gennemført en bogstavelig talt altomfattende registrering af alt og alle. En elektronisk masseovervågning uden sidestykke i historien.

Retten til et privatliv er simpelthen elimineret. Den krænkes dag ud og dag ind, time for time, klik for klik. Hver gang du bevæger dig på internettet, efterlader du spor, som registreres, lagres, analyseres – og bruges, eller kan bruges, imod dig.

Samtidig er masseovervågningen systematisk blevet holdt skjult for de berørte – det vil sige for alle og enhver. Det har været magthavernes egen lille hemmelighed, fra Obama til hans mindste allierede, som ikke skulle deles med nogen.

Snowdens afsløringer vakte raseri. Han måtte gå i landflygtighed og se en usikker fremtid – om nogen – i møde.

Men afsløringerne rullede. Skeletterne i skabene blev til en makaber lavine. Terrorbekæmpelse har været det  det helt store påskud for skabelsen af de moderne politistater med et elektronisk øje på enhver bevægelse. Terrorlovene  i USA og EU osv efter 11 september 2001  åbnede for masseovervågningen via nettet.

EU-direktiv 2006/24/EF – også kaldet Datalagringsdirektivet, eller Logningsdirektivet  fra 2006 – har påbudt opbevaring (lagring) af data, der giver information om, hvem man har haft kontakt med på telefon, email osv, hvornår og hvor.

Det registreres hvornår og hvorfra man har logget på internettet fra PC eller mobil. Det gør det muligt at følge alle dine elektroniske bevægelser og stort set alle dine fysiske. Det er internetudbyderne eller offentlige kommunikationsnet, der er påbudt at lagre disse data. I Danmark har du været totalregistreret siden 2007.

Den 8. april 2014 konstaterede EU-domstolen i en sag anlagt af den irske højesteret on østrigske forfatningsdomstol, at logningsdirektivet er ugyldigt!

Domstolen finder, siger den i en pressemeddelelse, at direktivet ’ved at stille krav om lagring af disse data og ved at give de kompetente nationale myndigheder adgang til disse i særligt alvorlig grad gør indgreb i den grundlæggende ret til respekt for privatliv og beskyttelse af personoplysninger.

Det skal altså kaldes tilbage. De nationale lovgivninger skal rulles tilbage. Alle de lagrede data skal slettes!

Eller hvordan er det nu, det er? Der er blevet underligt stille i EU og omegn . . . .

Men skeletterne rulle videre. Nogle ramte den  danske offentlighed. Det kom frem at som sine tvivlsomme britiske kolleger har Allers tabloidblad Se&Hør har betalt en ansat hos IBM for oplysninger om hvad ’kendte’ brugte af penge, til hvad og hvor. Tys-tys-kilden hos IBM, som servicerer dankortselskabet Nets (netop solgt til amerikanske spekulanter) har haft adgang til informationer om kreditkortbevægelser. Og meget, meget mere.

Sagen har afsløret, hvor skrøbelig sikkerheden omkring de centralt registrerede oplysninger af den type (og alle andre) er. Den har sat fokus på at ikke bare efterretningstjenester, men også firmaer og virksomheder registerer og masseovervåger og gør – lovlig eller ulovlig – brug af oplysningerne. Fortrolige personlige date, man altid har sagt var beskyttede og sikre, er det på ingen måde,

Det fik selveste Edward Snowden på  banen. I et åbent brev til det danske folk skrev han:
” Der sker store ting i Danmark. I denne uge fandt vi ud af, at det danske ugeblad Se og Hør har betalt for adgang til højt fortrolige, personlige oplysninger om politikere og kendisser, hvorved den danske elite har oplevet den samme ubegrundede overvågning, som almindelige borgere dagligt bliver udsat for fra vor tids faretruende ukontrollerede spiontjenester.”

Se hele Edward Snowdens åbne brev her

Snowden opfordrer danskerne til at rejse sig for at komme masseovervågningen til livs. Alle former for overvågning, der krænker grundlæggende menneskerettigheder, som retten til privatliv.

Det kræver hele andre tekniske og politiske former for kontrol med brug og misbrug. Nye løsninger. Og først og fremmest forbud mod registrering af hvad som helst.

En global bevægelse for at befri internettet for spioner af enhver art er under udvikling. Den har støtte fra et massivt flertal af danskerne. Det er på tide, at der gøres noget ved det.

Redaktionen 13. maj 2014

Se også

’De 9 øjne’: Tæt dansk samarbejde med NSA
Kommunistisk Politik 12, 2013

Politistaten og domstolene

Kommunistisk Politik 5, 2010

Når overvågning er hverdag

Kommunistisk Politik 8, 2006

Folkebevægelsen: Data-registrering angriber borgernes rettigheder og hindrer ikke terror
Netavisen 14. december 2005

FN og USA’s internet-monopol
Netavisen 7. november 2005

Danmark, Echelon og EU
Netavisen 29. maj 2001

Netavisen 16. maj 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne