Flertal for EU: Hvorfor afviser EU-tilhængerne så folkeafstemning om medlemsskab?


Ny meningsmåling viser et klart flertal blandt danskerne for EU: – Jamen, så burde EU-tilhængerne jo ikke afvise en folkeafstemning om medlemskabet, siger MEP Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU

 

Rina Ronja Kari og Morten Messerschmidt:
Henholdsvis bred folkelig EU-modstand og begrænset højrefløjskritik af EU

I weekenden offentliggjorde Jyllands-Posten en meningsmåling foretaget af analysevirksomheden Wilke, hvor folk blev spurgt om de vil være medlem af EU. 68,7 pct. svarede ja, mens 21,6 pct. svarede nej.

Målingen ryster ikke spidskandidaten for Folkebevægelsen mod EU ved det forestående valg til EU-parlamentet, MEP Rina Ronja Kari.

–  Jamen, så burde EU-tilhængerne jo ikke afvise en folkeafstemning om medlemskabet, udtaler hun og fastholder kravet om en folkeafstemning om EU-medlemskabet, sådan som briterne er blevet lovet det.

Folkebevægelsen mod EU er den eneste politiske kraft på den parlamentariske arena i Danmark, som vil have Danmark ud af EU og dermed ophæve den danske binding til de nyliberale traktater, der forlanger stadige sociale nedkæringer og stadig mere oprustning.

Folkebevægelsen forslår, at der afholdes en dansk folkeafstemning i forbindelse med den afstemning om britisk medlemskab, som premierminister David Cameron har lovet i 2017.

Dansk Folkeparti føres frem i medierne som EU-modstander, men står på tilhængerfløjen og vil ikke have Danmark ud af unionen, hvad der er selve forudsætningen for et brud med unionens obligatoriske asociale nedskæringspolitik.

Som fast støtteparti for VK-regeringen gennem næsten 10 år har DF sanktioneret gennemførelsen af alle de reaktionære EU-reformer i perioden. Og partiet støtter ikke kravet om en folkeafstemning om det danske medlemsskab.

Folkebevægelsen mod EU har lige siden fra folkeafstemningen om EU-medlemkab i 1972 repræsenteret den danske modstand. Den har f.eks. haft afgørende indflydelse på Nej’et ved de tidligere folkeafstemninger om Maastricht-traktaten og om dansk euro-tilslutning.

Måske netop derfor gemmes den brede EU–modstand bort i medierne.

Højrefløjspartiet DF og Morten Messerschmidt får stort set lov til at stå alene med en kritik af EU. Det er ikke noget tilfælde.

Rina Ronja Kari har yderligere denne kommentar til Jyllands-Postens meningsmåling om EU-medlemskabet:

– Spørgsmålet er også, hvordan vælgerne svarer, hvis konsekvenserne af medlemskabet gøres klart.

– I sidste offentliggjorde dagbladet Arbejderen f.eks. en meningsmåling, der også var foretaget af Wilke. Der blev der spurgt om Danmark skal forblive medlem af EU, hvis det betyder, at vi ikke kan bevare vores velfærd. Her svarede 63 pct. nej – og blandt de 18-29 årige svarede 76 pct. nej.

Se også

Flertal i Danmark, Sverige og Finland: Norden frem for EU

Folkebevægelsen mod EU

Ny måling: 12,7 pct. til liste N
Folkebevægelsen mod EU

Netavisen 29. april 2014

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne