EU – Afrika topmøde EUs frihandelstaler betyder fattigdom


Det fjerde EU-Afrika topmøde i Bruxelles kaldes i den danske presse for et “topmøde i øjenhøjde” – som om EU og Afrika var ligestillede partnere !


Den officielle topmødeopstilling

Næsten 80 lande er repræsenteret på topmødet fra den 2 .- 4. april 2014 – 51 afrikanske lande og EU’s 28 medlemslande.

Udenfor topmødet protester aktivister fra 50 internationale NGO’er mod EUs frihandelsaftaler med Afrika (the EU’s Economic Partnership Agreements, EPA ).

De anklager EUs handelspolitik for at skade miljøet, klimaet og de allerfattigste.

-EUs handels- og investeringspolitik er en opskrift for katastrofe for verdens folk. EU kører efter en aggressiv dagsorden for at åbne markeder for global landbrugsindustri, udtaler Lyda Fernanda Forero, medlem af the Alternative Trade Mandate Alliance i en pressemeddelelse.

EUs forrige frihandelsaftale med Afrika blev underskrevet under trusler og tvang fra EU’s side på et topmøde i Lissabon i 2008.

Hurtigt voksende økonomier

I udenrigsministeriets og statsministerens afskrift fra EU kommissionens pressemeddelelse hedder det forud for topmødet:

“Afrika har i dag position som et globalt vækstområde med høje vækstrater, en voksende middelklasse og stor optimisme.
Topmødet er en god anledning til at få føling med de nye strømninger i Afrika og skubbe på for, at udviklingen går i den rigtige retning.
10 ud af verdens 20 hurtigst voksende økonomier ligger i dag i Afrika.
EU må tilpasse sig denne nye virkelighed samtidig med, at fokus fortsat også må være på at hjælpe de afrikanske lande med at finde afrikanske løsninger på Afrikas store udfordringer med fattigdom og mangel på stabilitet.”

– Afrika er et uudnyttet kontinent, udtaler den danske statsministerinde Thorning i bedste kolonistil og forsætter:

– Danske virksomheder er i verdensklasse, når det handler om at udvikle grønne løsninger inden for en bred palet – landbrug, fødevarer og energi. Lige præcis på de områder, som Afrika efterspørger.

Skulle det ikke gå hurtigt, er statsministeren ganske enig med EU kommissionens om, at det vigtigste punkt på topmødet er at presse på for landsbrugs- og industrireformer, der fremmer EUs frihandelsaftaler.


African-EU Business Forum

Forud for topmødet mellem regeringscheferne er afholdt en række møder, hvor den egentlige politik er blevet lagt.

‘Afrika-EU Business Forum’ i Bruxelles med omkring 500 deltagere fra erhvervslivet i EU-landene og 54 lande i Afrika har været samlet i to dage for at diskutere handel og investering.

Hvad der bekymrer EUs erhvervsledere er, at Kina har overtaget EUs rolle som Afrikas største handelspartner- på trods af at EUs handel med Afrika har været stigende.

EU er forsat Afrikas primære importpartner med 34 procent af Afrikas totale eksport.

EU vil yderligere investere 800 millioner euro på det afrikanske kontinent over de næste tre år. Det fastslog EU kommissionens formand Jose Manuel Barroso på det forberedende møde om Den Centralafrikanske Republik, hvor udenrigs- og udviklingsminister fra de 80 EU og Afrikanske lande deltog.

Ifølge Mellemfolkeligt Samvirke mister Afrika mister hvert år flere penge alene på grund af de udenlandske virksomheders skatteunddragelser end Afrika får ind i bistand fra de lande, hvor virksomhederne har hjemme. Årligt hentes værdier for 320 milliarder dollars ud af Afrika.

Tropper til Afrika: De gamle kolonimagter er der igen

Frankrig og Tyskland bekræftede på et fælles møde, at EU skal sende yderligere fly, tropper og krigsmateriel til Den Central Afrikanske Republik CAR i den fælles EU- militærstyrke.

EU kalder sig en nøglepartner for landet og har investeret millioner af euro for at sikre sig kontrol over landet – både militært og civilt – gennem diverse EU-fonde i løbet af de sidste 10 år.
I øjeblikket forhandles en frihandelsaftale (Economic Partnership Agreement EPA) mellem EU og CAR.

EU har i forvejen konkrete frihandelsaftaler med republikken omkring eksport af tømmer og mineraler tilbage fra 2003, kaldet “Partnerskab for varetagelse af nationale ressourcer”.

EU’s frihandelsaftaler ødelægger landenes ressourcer, mulighed for selvstændig udvikling, øger fattigdommen, nedlægger de mindre landbrug, som befolkningerne lever af – og er en katastrofe for miljøet.

Derfor protesterer NGO’erne og modstandere af den ny kolonimagt EU.


Se mere fra topmødet


EU Afrika topmøde 2014: Fælles EU-tropper sendes til Afrika

Netavisen 4. april 2014


Se også


EU i fælles militær aktion i Afrika: Danmark er med som blind passager

Netavisen 15. februar 2014

Dansk imperialisme: Afrika
Netavisen 11. september 2013


Netavisen 4. april 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater