EU-Afrika topmøde 2014: Fælles EU-tropper sendes til Afrika

Under dække af diskussioner om fred og sikkerhed under EU -Afrika topmødet forbereder 800 EU soldater sig på at blive sendt den Central Afrikanske Republik; CAR i løbet af april EU har officielt meddelt, at man går i krig i Afrika – naturligvis for at sikre fred og stabilitet.


Fransk kampvogn i aktion i Bangui i Den Centralafrikanske Republik CAR i januar

Efter EUs udenrigsministre mødtes op til EU-Afrika topmødet d. 2-4. april, påstod den danske udenrigsminister Martin Lidegaard (R), at det var lykkes Danmark at få sat “Fred og sikkerhed, hvor EU fortsat vil give omfattende støtte til afrikanske fredsoperationer og kapacitetsopbygning af afrikanske partnere” på topmødets dagsorden.

Det var samtidig med, at den franske præsident Francois Hollande og den tyske kansler Angela Merkel mødtes til et eksklusivt formøde om Afrika. Deres møde havde den Centrale Afrikanske Republik og optrapning af EUs militære indsats der under parolen – fred og sikkerhed – på dagsorden.

Alt imens Tyskland og Frankrig gjorde et stort show ud af EUs solidaritet med Afrika, forberedte fælles EU-soldater sig på at tage af sted til Bangui i Den Centrale Afrikanske Republik.

Den 1. april annoncerede EU derfor officielt, at Den europæiske Union nu har indledt en militær operation i Afrika

Se

EU military operation in the Central African Republic launched
To gamle kolonimagter i nyt partnerskab

Frankrigs præsident sagde på det efterfølgende pressemøde, at der er “et særligt venskab“, mellem de to grundlæggere af EU:

– Vi samarbejder mere end andre omkring en fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik, fordi den er vores ansvar.

Hvortil Tysklands kansler Merkel sagde, at der eksisterer et stærkt bånd mellem Frankrig og Tyskland, som ønsker at være motor for EUs afrikanske forbindelser.

Hvilket er en pæn omskrivning af de to landes forsatte store økonomiske og militære kontrol over deres gamle kolonier i Afrika.

Kansleren roste Frankrig for at have sendt tropper til Den Centralafrikanske Republik.

Det har banet vejen for EUs militære missioner. Nu går EU i krig som Union – og ikke bare som nogle enkeltlande.

Merkel understregede, at en fælles tysk-fransk brigade snart vil træne lokale tropper i Mali, og at Tyskland sender militær forstærkning til EUs mission i CAR (Den Centralafrikanske Republik).
Europahær i Afrika

De første EU-soldater i det der kaldes “Eufor CAR” vil ankomme til Bangui i Den Centrale Afrikanske Republik i slutningen af april. Alle 800 EU-soldater vil være på plads i slutningen af maj – side om side med 1600 franske soldater, som allerede er der.

I alt 13 EU-lande deltager i den fælles EU-brigade, forløberen til en egentlig Europahær. Det drejer sig om Estland, Finland, Frankrig, Tyskland, Italien, Letland, Lithauen, Luxemburg, Polen, Portugal, Spanien, Sverige og England. Desuden er den tidligere sovjetrepublik Georgien involveret.

Danmark deltager ikke direkte med landsoldater på grund af vores militære undtagelse, men deltager med luftstøtte og den del EU kalder ‘kapacitetsopbygning’.

De egentlige EU-kamptropper og politistyrker kommer fra Estland, Frankrig, Georgien, Polen og Spanien.

Optrapningen af EU’s militære intervention ligger helt i tråd med beslutningerne fra EUs udenrigsministermøde i februar i år og EU topmødet i december 2013 om EUs udvikling som militær stormagt.

Ifølge EU-kommissionen egne dokumenter har EU brugt over 1,1 milliard euro på militær og kontrol på det afrikanske kontinent – kaldet Fredsfaciliteten.

Det har bl.a. drejet sig om finansieringen af 6.000 tropper til Mali i første halvdel af 2013, som nu udgør kernen i FN-styrken i Mali.

EUs militære opbygning til militær stormagt og udplyndring af andre landes ressourcer og befolkninger er en god grund til at stemme nej til patentafstemningen og på Folkebevægelsen mod EU til parlamentsvalget 25. maj
Se også

EU – Afrika topmøde: EU’s frihandlesaftaler betyder fattigdom
Netavisen 4. april 2014

EU i fælles militær aktion i Afrika: Danmark er med som blind passager
Netavisen 15. februar 2014

Dansk imperialisme: Afrika
Netavisen 11. september 2013

Netavisen 4. april 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater