Kvindedag med dybde og perspektivDet var 8. marts – kvindernes internationale kampdag – og der var stærk og inspirerende kultur og politik ved arrangementet i Oktober Bogbutik i København, som Oktober Støttekreds og Budskab fra græsrødderne havde indbudt til.

De godt 40 deltagere, jævnt fordelt mellem unge, voksne og rigtig voksne, fik på mange forskellige måder kastet lys over en situation i kvindekampen og i klassekampen, som ikke bare er vanskelig, men også kalder på forstærket kamp og solidaritet.

 

Elona Planman

Den unge svenske sangskriver og Flydende By-aktivist Elona Planman bor i København og gav et stærkt portræt af den nuværende ungdomsgeneration og dens kvinder, som er vokset op til krise og krig og voksende miljøtrusler.

Elona Planman er en fin digter og sangskriver. Hun sætter ord på en ny virkelighed, stærkt kritisk over for råkapitalisme  og dens fortegnede mediebillede. – og fremfører selv sine sange overbevisende, kun udstyret med guitar og mundharmonika. Flere af sangene var nyskrevet til dagen.

I introduktionen til en af sangene kom hun med en bemærkning, som rystede tilhørerne:
– Jeg kender ingen kvinder i min generation, som ikke enten er blevet voldtaget eller udsat for grov seksuel chikane.

Elona var en oplevelse, og bifaldet massivt.

Hun er nu ved at udgive en plade, der imødeses med forventning.

Se mere på hendes hjemmeside

Dorte Grenaa fra Arbejderpartiet Kommunisterne holdt 8. marts-talen. Der blev lyttet intenst. Hun sagde blandt andet:

” Forhenværende statsminister Lars Lykke Rasmussen har udtalt”Vi må have sulten tilbage” .
Netop det er  konsekvensen af den tsunami-bølge af reformer som den nuværende regering gennemfører.

Der ”skraldes” i dag, ikke kun fordi det er smart og genbrugsagtigt. Der ”skraldes” for at få mad, ikke mindst blandt de unge.

Det nyliberale reformfelttog rammer kvinder hårdt. De udgør en den største gruppe af de lavtlønnede, arbejdsløse, langtidssyge, fleksjobbere, kontanthjælpsmodtagere og hvem der ellers bliver sparket til af regeringen. Reformerne er et hovedspørgsmål i kvindekampen i dag.

EUs nyliberalereformer skal rulles helt tilbage, ophæves og erstattes af virkelige social retfærdige reformer, der sikrer folks eksistens og værdighed.

Ikke mindst når det gælder retten til en selvstændig indkomst….”

Læs hele talen

8. marts 2014: Mareridtet vender tilbage – Stop det!

I anledning af den internationale kvindedag har Oktober Forlag udgivet en pjece med artikler af Dorte Grenaa ’ ‘Kvindekamp: Rul de nyliberale reformer tilbage’ .

Marianne Knorr med sin faste akkompagnetør Søren Tuxen

Marianne Knorr er ubetinget Danmarks bedste Brecht-fortolker. Og med et udvalg af både barske og lyriske tekster fra skuespil med stærke kvindeportrætter fik hun vist, at Brecht også har noget at sige nutiden.

Nogle af sangene kan høres på hendes seneste CD med Brecht-tekster ’I disse tider’, udsendt på Exlibris.

Marianne Knorr er skuespiller og hendes strålende live-fremførelse af sangene accentuerer deres ofte dramatiske indhold, så kvinderne står der lyslevende og siger: ’Hov, vi er stadig nutid’ – og tilføjer ’Det skal laves om!’

Det var et flot arrangement, det hele. Med tre kvinder i centrum, som gav dybde og perspektiv til kvindedagen.

Se også KPnetTVs video fra arrangementet her

Overalt i verden markeredes kvindernes internationale kampdag med protester og manifesationer mod den globale nyliberale offensiv, som rammer kvinderne særlig hårdt


Netavisen 9. marts 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne