Den ‘svenske model’ er katastrofal

Danske politikere henviser stadig oftere til ’den svenske model’. De vil have øget tempoet i udliciteringer og privatiseringer. Den svenske forfatter Jan Guillou advarer mod at gentage det svenske ’udliciteringsvanvid’. Resultaterne har været katastrofale

“Når I danskere taler om at udlicitere ældreomsorg, børnepasning og handikaphjælp, er I på vej ud på en uhyre farlig glidebane”

Der skal sættes fart på udliciteringer og privatiseringer i Danmark. Det er regeringen og Lars Løkkes borgerlige flok helt enige om. DONG sælges til udlandet. Nets følger efter. Jernbanedriften skal på private skinner.

Og ikke mindst skal der udliciteres i kommuner og regioner. Der skal stadig mere profit på undervisning, børneinstitutioner, ældrepleje og sundhed i alle dens former.

De nedsatte ekspertkommissioner som Carsten Koch-udvalget og Produktivitetskomissionen er fulde af anbefalinger om flere udliciteringer. EU’s nyberale økonomiske politik for minimering af den offentlige sektor, nedskæring af lønningerne og social dumping skal føres hele vejen igennem.

Se på Sverige, lyder det. Der har de privatiseret og udliciteret for fuld skrue siden Carl Bildts borgerlige regering for alvor satte skub i det i 1990’erne.

’Den svenske model’ er blevet stadig mere populær blandt danske politikere fra både regeringsblokken og i blå blok.

Svenskerne ser anderledes på det. Et stort flertal mener at sundhedsvæsenet, uddannelserne, ældreplejen, togdriften og energiforsyningen er blevet ringere og dyrere. Kun aktionærerne i de private virksomheder, som profiterer på det, er tilfredse.

Den svenske forfatter Jan Guillou advarer nu kraftigt danskerne mod at gentage det svenske ’udliciteringsvanvid’, som han kalder det.

I et interview i Politiken (1.3.2014) siger han blandt andet:

– Når I danskere nu taler om at udlicitere ældreomsorg, børnepasning og handikaphjælp, er I på vej ud på en uhyre farlig glidebane. Se dog på os svenskere og lær af vores dumme ideologiske eksperimenter med at lade de private komme ind på det offentlige velfærdsområde. Eksperimenterne var katastrofale, de slog fuldstændig fejl.

Og han fortsætter:

– Jeres regering har jo været fremme med ideer om udlicitering og inddragelse af private i velfærden. Men alt det har vi allerede gennemført i Sverige. Derfor: Inden I begår vores fejltagelser, så kig dog over Øresund og stil jer selv det enkle spørgsmål: Hvordan gik det så? Vil I have tog der aldrig kommer til tiden? Vil have, at jeres børn bliver mere ubegavede end gennemsnittet? Vil have ældre der skal falde i søvn i overskidte lortebleeer?

Udliciteringerne i Sverige tog ny fart, da Fredrik Reinfeldts borgerlige koalitionsregering kom til magten i 2006 med løfter om skattenedsættelser og en billigere offentlig sektor.

I dag er det en udbredt opfattelse blandt svenskerne, at livsvigtige områder som sundhed og skolesystemerne er ’brudt sammen’.

Guilleau konstaterer også, at der ingen væsentlig forskel er, om regeringen er borgerligt eller socialdemokratisk ledet, for ’de moderne socialdemokrater tænker lige så kapitalistisk som borgerlige, liberale og moderate. ’

Han slutter med følgende opsang:
Det burde jo være en selvfølge for danskerne at kigge på det mislykkede svenske vanvid. Det vil være stupidt af jer at gå samme vej.

De danske politikere i regering såvel som ’opposition’ er fuldstændig parate til at kaste sig hovedkulds videre i vanviddet og gøre ’Model Sverige’ dansk.

Det eneste felt, hvor Reinfeldt-regeringen har haft en vis succes var ved at overvinde den akutte økonomiske krise, der også ramte Sverige i 2008. Den blev delvist imødegået gennem devaluering.

Det var en følge af at Sverige – i modsætning til Danmark – ikke har bundet sig til en fastkurspolitik i forhold til euroen.

De danske politikere vil fastholde deres eget vanvid – og lægge det svenske oveni.


Se også


Regeringen og Venstre vil udlicitere børnene til kapitalfonde
Netavisen 27. februar 2014

Produktivitetskommission og Koch-udvalg: Nyliberale alibier for reaktionær nedskæringspolitik
Netavisen 18. februar 2014


Mere om den katastrofale ’Model Sverige’

Skolefest i Sverige: Skoler blev til korrupt profit
Netavisen 26. oktober 2013

Sverige: Vandt folkeafstemning om ret til sundhed
Netavisen 16. september 2013

Afviklingsselskabet DSB-Firstclass
Netavisen 9. maj 2011

 

Netavisen 5. marts 2014