Folkebevægelsen mod EU: Helle er en udemokratisk EU-marionet

Mandag fremsatte regeringen et lovforslag, som skal tilpasse danske regler om børnechecken til EU’s regler, der giver andre EU-borgere ret til børnechecken fra første dag de opholder sig i landet. Der var ikke flertal for forslaget, alligevel skal det gennemføres.

Regeringen sparker demokratiet i stykker på diktat fra Bruxelles i sagen om børnechecken”, udtaler MEP Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU.

Foto: Folkebevægelsen mod EU/Henrik Sørensen 2012

Mandag fremsatte regeringen et lovforslag, som skal tilpasse danske regler om børnechecken til EU’s regler, der giver andre EU-borgere ret til denne fra første dag de opholder sig i landet.

Fra 1. januar 2012 har Danmark haft et optjeningskrav, hvor der kræves 2 års beskæftigelse i Danmark for at opnå retten til børnechecken.

Siden i sommers har Danmark dog administreret loven efter EU-reglerne og i modsætning til de vedtagne danske regler uden at bringe sagen op i Folketinget før nu. Den nye administration af børnechecken skete efter en henvendelse fra EU-kommissionen, der skrev:

”…det er Kommissionens faste opfattelse, at princippet er i strid med det såkaldte “sammenlægningsprincip” i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 883/2004 af 29. april 2004 om koordinering af de sociale sikringsordninger” (Skatteministeriet 18. juni 2013)

Det her er lakmusprøven på, om man støtter den fri bevægelighed i EU”, udtalte Morten Østergaard til DR.

Op til afstemningen i folketinget i mandags udtalte Helle Thorning Schmidt, at uanset udfaldet, ville det fremover være EU’s regler, der skal være gældende. Der er tale om en EU-forordning, og derfor en regel der skal overføres til dansk lov.

”Hvis der ikke kan samles flertal for en måde at løse denne her ting på, jamen, så bliver vi nødt til fortsat at administrere efter EU-retten. Det her område er omfattet af en EU-forordning, og den har direkte retsvirkning i medlemslandene. Så vi er nødt til at administrere efter det”.

Man tager altså en afstemning, hvor resultatet er givet på forhånd. Hvis flertallet havde været for lovforslaget havde alt set demokratisk ud. Det var midlertid ikke tilfældet. Både de borgerlige partier og Enhedslisten stemte imod.

Rina Ronja Kari, MEP og spidskandidat for Folkebevægelsen mod EU udtaler:

”Statsministeren har formelt og juridisk ret. Men når der ikke er flertal i Folketinget for dette, burde regeringen vælge at udfordre EU i sagen. I stedet vælger den åbenlyst at sparke til demokratiet i Danmark på diktat fra Bruxelles.

Helle er en udemokratisk EU-marionet!”

Se også

Nej til EU-privatisering og angreb på strejkeret
Folkebevægelsen mod EU

69 pct nej til Europas Forenede Stater
Folkebevægelsen mod EU

Læs også

Kampen mod EU-staten og for dansk udtræden sat på dagsordenen
Netavisen 15. november 2013

EU-modstanden er ikke til salg!
Netavisen 4. oktober 2013

Netavisen 26. februar 2014


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne