Island trækker ansøgning om EU-medlemskab tilbage


På Island har der længe været et massivt flertal mod medlemskab af EU. Alligevel  ansøgte den tidligere ’rød-grønne’ regering om medlemskab. Nu er planerne endelig droppet, og medlemsansøgningen trukket tilbage.

De to borgerlige regeringspartier Fremskridtspartiet og Selvstændighedspartiet er blevet enige om, at ansøgningen om islandsk EU-medlemsskab skal annulleres, skriver nyhedsbureauet AFP.

Efter Islands dramatiske økonomiske krise i 2008  kom en socialdemokratisk-grøn regering til magten. Et hovedpunkt i dens politik var islandsk medlemskab af EU, som man ansøgte om i 2009.

Der blev gennemført  intensive  forhandlinger med EU, og en lang række aftaler om medlemskab var på plads på trods af islændingenes massive mistillid til EU og EU-medlemskab. Ikke mindst på baggrund af EU’s optræden i forbindelse med Islands krise og de brutale diktater, der blev påtvunget eurolande som Grækenland, Spanien og Italien.

Den aktive politik for EU-medlemskab førte i 2013 til regeringens fald og til dannelse af en ny regering af Fremskridtspartiet og Selvstændighedspartiet – på trods af at disse tro partier bar et  hovedansvar for Islands dybe spekulationskrise.  Men de lovede at trække ansøgningen om EU-medlemskab tilbage.

Det er det, som nu er sket.

Modstanden mod EU-medlemskab blandt islændingene er uformindsket.


Se også

Hvorfor har Island oplevet en kraftig økonomisk genrejsning efter det totale finansielle kollaps i 2008
Netavisen 31. januar 2013

Igen flertal mod EU på Island
Netavisen 1. februar 2009

Netavisen 22. februar 2014

l


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne